Nucleus stand op Sound of Science festival

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens even interessant vinden: wetenschap en techniek!

Op de eerste editie vorig jaar waren we reeds sponsor. Dit jaar wilden we echter ook eens écht onze handen uit de mouwen steken en een educatieve stand maken. Eentje die de techniek van het internet toelicht. Naar ons gevoel zijn we daar zeker in geslaagd.

De stand die we bouwden was er niet op 1-2-3 en vroeg héél wat extra van onze techies. Als we zeggen dat we er trots op zijn, dan menen we dat ook echt. 🙂

Het idee? Uitleggen hoe het internet werkt.

We wilden een leuke stand maken met als ondertitel “How the internet works”. Tenslotte, het internet is toch ook een stuk techniek?

En weinig mensen weten hoe alles achter de schermen werkt. Laat ons daar net goed in zijn om dat uit te leggen. We namen daarbij 4 grote basisconcepten die we wouden uitleggen. Naar ons gevoel de basisstenen waarop het internet gebouwd is.

  • De webbrowser
  • DNS
  • BGP
  • De server

Neem één van die componenten weg en “het internet” zou er heel wat anders uit zien.

Het eindresultaat

Laat ons toch stoefen met het eindresultaat.

Alles vormt één geheel: de bedoeling van de opdracht is dat je van links naar rechts de juiste oplossingen uitwerkt.

Eerst moest je in de browser de juiste URL samenstellen (protocol + prefix + domein + suffix). Op basis van RFIDs controleren we of de volgorde klopt. Er waren ook meerdere varianten van domeinnamen mogelijk, die telkens tot een nieuw resultaat leidden.

Eens je de URL had, moest je de DNS resolving doen. Met andere woorden: het domeinnaam omzetten naar een IP adres, wat de computer begrijpt. Op basis van rotary switches – de tandwielen die je kan zien – blijf je draaien tot in het scherm eronder de juiste stukken van het IP adres staan. Als de cijfers groen kleuren, is je DNS omzetting gelukt.

Eens je een IP adres hebt moeten we de datacenters verbinden met elkaar. We hebben een kaart gemaakt met Gent, Brussel, Antwerpen, Namen, Amsterdam & Londen erop. Op basis van het IP dat je gevonden hebt, tonen we je welke 2 datacenters je met elkaar moet verbinden. Dat doe je door de patchpanelen onderaan met elkaar te verbinden. Een juiste verbinding wordt bevestigd door het groen kleuren van de LEDs.

Als ook de datacenters verbonden zijn, moet de server nog het antwoord van de website maken. Daar is de volgorde van de bewerkingen belangrijk: we gaan eerst via de webserver, dan de database server en mogelijk de cache server. Om het speels te houden hebben we dit vertaald naar een Simon Says spel. Maw: je moet de knoppen in de juiste volgorde aandrukken.

Als elke opdracht gelukt is – telkens bevestigd met een groene lamp bovenaan het paneel – springt op het eerste scherm, de browser, de juiste URL tevoorschijn die je zelf hebt gekozen. Full circle dus!

De code is open source

Alles wat we gebouwd hebben – tenminste de software kant ervan – staat op Github. We moeten er bij zeggen dat het misschien niet de mooiste code is die we ooit geschreven hebben, maar functioneel was het wel: github.com/sound-of-science-how-the-internet-works

De belangrijkste stukjes, voor wie een blik wil werpen:

  • Browser: het ontvangen van de RFID tags en het samenstellen van een werkende URL: app.js (Nodejs/Javascript)
  • BGP: de code die de LED’s laat bewegen en de datacenters verbindt: game.ino (Arduino)

Alles intern hangt samen met een API die de state tracking doet van elk individueel paneel: sos-api.

Als iemand de opzet wil nabouwen: go nuts!

De hardware

Als je een stel geeks iets laat bouwen, dan kom je uit op Raspberry Pi’s, Arduino’s, een reeks LED’s, breadboards, … you name it! Te veel om op te sommen eigenlijk. Foto’s zeggen vaak meer dan woorden alleen, hieronder kan je een overzicht vinden van de achterkant van het internet.

(Obligatory disclaimer: als wij werken aan het echte internet – de servers, het netwerk etc. – dan werken we alles natuurlijk netjes af 😉 )

Een bijhorende presentatie

We gaven ook een lezing met als titel “Hoe werkt het internet?”. Onze support manager Mattias Geniar legde aan de hand van duidelijke tekeningen van collega Jan Somers uit hoe alles achter de schermen in zijn werk gaat.

Van het vertalen van een domein naar een IP (DNS) tot het verbinden van alleenstaande netwerken (BGP) en het serveren van een website (de server).

Sound of Science: een succes!

Voor ons was zowel het festival als onze stand een succes. We hadden heel wat bekijk en hebben aan veel leergierigen mogen uitleggen hoe dat internet nu ook al weer werkt.

Het hele project was een team-effort, maar het core team dat meewerkte heeft menig avond & weekend opgeofferd om het een waar succes te maken. Een welgemeende proficiat & dankuwel aan Jan Somers, Siebe Vanden Eynden, Kristof Vandam, Adam Verbeeck, Olivier de Ram & Ward Hus!

Tot volgende keer, Sound of Science!

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer

Nucleus & Combell

Nucleus & Combell: twee maanden later

We zijn intussen bijna twee maanden na de overname van Nucleus door Combell. Achter de schermen werken we hard aan de integratie van de twee bedrijven.

Lees meer