Vroeger had je voor iedere specifieke taak een specifiek apparaat nodig. In de IT sector begint dat echter allemaal snel te veranderen. Ik herinner me nog dat ongeveer 15 jaar geleden het een ontdekking voor me was om te merken dat mijn Watchguard firewall, klein model, eigenlijk dezelfde bak was als de Watchguard groot model die ik eigenlijk door de groei in ons bedrijf nodig had. Er was enkel een hexadecimaal cijfertje nodig, een license key, om er een zwaarder model van te maken.

In een flits van een seconde voelde ik mij bedrogen, maar na die ene flits kon ik dat best begrijpen als business model. Waarschijnlijk was het goedkoper om één toestel in serie te vervaardigen met dezelfde chips om die vervolgens softwarematig te downgraden dan om vijf verschillende modellen te bouwen.

In die tijd was het ook ondenkbaar dat ik op mijn apple laptop iets anders zou draaien dan apple software. Vandaag draai ik op dit ding naar believen diverse linux distributies en zelfs windows, al dan niet gevirtualiseerd. Ik kan zelfs windows programma’s laten samenwerken met OSX programma’s.

Nieuwe scheidslijnen

De scheidslijn loopt niet meer gelijk met hardware. Dat zijn we inmiddels gewoon. De talrijke upgrades van onze smartphones brengen ons telkens nieuwe features. Zelfs in auto’s is het nu al geweten dat je eigenlijk met wat software gerust wat meer pk’s en zelfs extra functionaliteiten te voorschijn kan toveren. Raar eigenlijk dat die industrie zelf nog geen business model heeft opgebouwd door after sales upgrades aan te bieden.

In de IT-wereld begint dit zelfs de norm te worden. De eerste aanzet daartoe is gegeven door virtualisatie. Een VM hangt enkel nog af van zijn hypervisor (yeps, software dus) en niet meer van zijn onderliggende hardware. Dezelfde VM kan moeiteloos van de ene minuut op de andere op andere hardware draaien.

Ik hanteer al jaren een aparte definitie van virtualisatie: virtualisatie is de techniek waarop we via software de band tussen applicatie en de hardware verbreken.

VMware gaat daar vandaag reeds heel ver in. Niet enkel de VM’s zijn volgens mijn definitie al gevirtualiseerd, ook de networking, storage, switching, …

Op zich niet gek. Wat is een firewall of een router nu eigenlijk anders dan een stuk hardware waar software op draait? Het is al langer de software die voor de functionaliteit zorgt. Alleen zien we vandaag dat die software onafhankelijk wordt van de onderliggende hardware.

Lang leve Moore

Volgens mij is dat een rechtstreeks gevolg van de wet van Moore die stelt dat ruwweg elke twee jaar de rekenkracht verdubbelt. Over die wet kan veel gediscussieerd worden. Ze is niet overal evenzeer van toepassing en sommigen gaan bakkeleien of het nu 18 of 24 maanden is. Wat er ook van zij: er komt almaar meer rekenkracht voor hetzelfde geld beschikbaar.

Ik heb nog PLC’s geprogrammeerd met 4 KB geheugen. Ik zal altijd een reflex hebben als ik code zie om na te gaan of het niet met minder had gekunnen. Waarom eigenlijk? Moeten we vandaag nog kijken naar een GB meer of minder? Logisch dus dat er alsmaar meer kracht wordt verwacht van de software.

Stilaan komen we dus aan de fase waar men softwarematig gaat beperking van de hardware omzeilen.

Nimble storage als voorbeeld

In storage systemen is het nog gebruikelijk op de dag van vandaag dat men de stijgende behoefte aan IOPS gaat opvangen door hardware. Meer spindles zorgen voor meer throughput. Hogere IO’s worden geleverd door snellere hardware zoals SAS en SSD.

Maar Moore begint op storage stilaan tegen limieten aan te lopen, of althans het wordt goedkoper om meer te gaan doen met intelligente software die dan weliswaar meer CPU en memory nodig heeft, maar so be it. Die zijn toch een pak goedkoper geworden.

Nimble heeft daar goed over nagedacht, als je het mij vraagt. Men heeft eens heel goed gaan nadenken over hoe datastromen zich verplaatsen van en naar storage. Met een tabula rasa zijn ze met een heel nieuw filesysteem op de proppen gekomen, die werk van de storage dankzij de software verplaatst naar de CPU.

Voorbeeld van software intelligentie

Sta me toe één voorbeeld te geven. Voor meer voorbeelden kan je terecht bij Nimble zelf. Wat is één van de meest vertragende zaken in harde schijven? Juist, het verplaatsen van de lees/schrijfkoppen. Iedere IO test bevat totaal verschillende cijfers voor sequentiele opdrachten versus at random. Maar wat als je nu eens zorgt dat je met voldoende grote buffers en intelligent software gaat zorgen dat je de koppen zo veel mogelijk met rust kan laten? Een intelligente rangschikking van de blokken data kan veel tijd besparen.

Bij Nucleus staan we altijd open voor nieuwe technologie op voorwaarde dat die zich bewijst. De slideware van Nimble was interessant en theoretisch leek ons dit allemaal logische keuzes. Next step? Dat ding eens op onze pijnbanken leggen. Ook daar bewees deze nieuwe storage dat ze meer IO’s kon leveren voor hetzelfde geld.

Ander charmant gegeven was dat schaalbaarheid van het product. Meer IO’s is een kwestie van minuten en niet van hele storage systemen te gaan vervangen. Een zegen voor een hosting provider zoals Nucleus.

We zien ook dat er nog heel wat functionaliteiten extra zijn en staan aan te komen in de volgende software releases, dus onze keuze is begin dit jaar duidelijk geworden. Voortaan bouwen we onze cloud systemen op basis van Nimble als centrale storage.

De ganse cloud wijzigt

Dit voorbeeld toont aan dat er nog veel zal veranderen in onze sector. Er zal alsmaar meer mogelijk worden en als infrastructuur aanbieder is het onze taak te kijken wat er beter kan.

Er komen dus zeker nog boeiende tijden aan de komende jaren.

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer