Nucleus - Buzzwords 2017-2018

Wij vroegen bij het begin van het nieuwe jaar aan drie van onze klanten wat voor hen het buzzword van 2017 was, welk buzzword hen in 2018 zal bezig houden en welke technologische wens ze nog graag zouden gerealiseerd zien. Een CIO, een Global Head of IT en een IT supervisor aan het woord…

1.   Bjorn Van Reet – CIO bij Kinepolis & CIO of the Year

Nucleus - Buzzwords 2017-2018 - Bjorn Van Reet

2017 was voor Bjorn Van Reet zijn eerste volledige jaar als CIO van Kinepolis. Ook het jaar waarin hij met Kinepolis grote stappen zette op vlak van ICT. En het jaar waarin hij verkozen werd tot CIO of the Year. Kinepolis zette ook zijn eerste stap over de oceaan met de overname van de Canadese bioscoopgroep Landmark Cinemas en opende in Brussel en Antwerpen zijn eerste 4DX-bioscoopzalen. Genoeg om over te praten dus…

Bjorn, eerst even terugblikken. Wat was voor jou bij Kinepolis het IT buzzword van 2017?

“We hebben veel gedaan in 2017, maar security zal toch wel het belangrijkste buzzword geweest zijn. Ethical hacking om meer precies te zijn. We hebben in 2017 bij Kinepolis zwaar ingezet op security: we hebben samen met een aantal experts en ethical hackers onze public-facing websites en onze backoffice grondig geanalyseerd, getest en geoptimaliseerd. Iets waar jullie bij Nucleus trouwens ook heel wat goed werk voor verricht hebben. Het is ook mijn ambitie om een Kinepolis Security Board te creëren met een aantal binnenlandse en buitenlands experts. Bedoeling zou zijn om met die groep op regelmatige basis onze infrastructuur onder de loep te nemen, ervaring en expertise uit te wisselen en te kijken waar we nog beter kunnen doen.”

“Daarnaast was 2017 ook een jaar van consolidatie. We hebben het aantal IT-partners verminderd. Ik werk liefst met een kleine groep van vaste partners waar ik 110 procent op kan rekenen. Bedrijven waarvan ik weet dat ze de kwaliteit en de service bieden die ik verwacht. En die Kinepolis nodig heeft. We zijn al lang geen lokale speler meer, maar een mulinational met heel hoge eisen.”

Even kijken naar 2018 dan. Waar ligt daar de focus? Wat wordt het buzzword voor 2018?

“Mag ik er twee noemen? Experience en waardecreatie. We willen bioscoopbezoekers een perfecte filmervaring bieden. Onze 4DX-zalen bijvoorbeeld laten toe om een film nog intenser te ervaren. Maar ik heb het ook over de ervaring buiten de filmzaal. Bij het (online) kopen van tickets, het kiezen van een film via onze website, het rondlopen in onze complexen, het kopen van dingen in een van onze shops… We gaan voortdurend op zoek naar manieren om onze klanten overal een zo perfect mogelijke ervaring te bieden, en vanuit IT dragen we daar in belangrijke mate aan bij.

Let op: dat betekent voor mij niet innoveren om te innoveren. Er moet een meerwaarde zijn. We kunnen nu perfect een robot in de lobby zetten die tickets verkoopt of vragen van bezoekers beantwoordt. Maar is dat efficiënt? Biedt dat meerwaarde? Zorgt dat voor een betere ervaring? Ik denk het vandaag niet. Dus doen we dat ook (nog) niet. Elke beslissing wegen we af vanuit het perspectief van onze ‘klanten’. Dat moet je nog meer gaan merken in 2018.”

En als we je – los van technische haalbaarheid of budget – een technologische wens laten doen?

“Dan moet ik niet lang nadenken: zelfrijdende auto’s. Hoe sneller die er zijn, hoe liever. Voor mij persoonlijk, want ik zit best veel in de wagen. Maar ook voor onze medewerkers én voor onze bezoekers. Een van de grootste uitdagingen in ons land is ongetwijfeld de mobiliteit. Ik denk dat het zelfs een grote hinderpaal is/wordt voor verdere economische groei. Ik denk dat je dat kan opvangen door massaal zelfrijdende auto’s te introduceren. Ik hoop alvast dat het er snel van komt. Schakel dus maar een versnelling hoger, Google en Tesla (lacht).”

2.   Wim Nagels – Global Senior Head ICT Infrastructure & Ops bij Ontex

Nucleus - Buzzwords 2017-2018 - Wim Nagels

Wim Nagels had er al een goedgevulde carrière als IT manager en ICT director opzitten toen hij in 2016 aan het hoofd kwam van de ICT-afdeling van Ontex. Die naam doet misschien niet meteen een belletje ronkelen, maar we zijn er zeker van dat ook bij jou thuis producten van Ontex te vinden zijn.

Ontex is immers ’s werelds meest toonaangevende producent van wegwerpartikelen voor persoonlijke hygiëne zoals wegwerpluiers en -broekjes, onderleggers, tampons, inlegkruisjes, enz. Het bedrijf levert aan retailers en zorgverleners in meer dan 110 landen en telt meer dan 11.000 medewerkers wereldwijd. Wim Nagels heeft dus flink wat verantwoordelijkheid om die indrukwekkende productie- en distributiemachine mee draaiende te houden.

Wim, wat was voor jou en voor Ontex het IT buzzword van 2017?

“Als ik het met een écht buzzword moet zeggen? Digital transformation. Ik weet het, dat is een term waar iedereen al echt mee platgeslagen is en die wat aan betekenis verloren heeft. Maar het is wel waar we in 2017 bij Ontex mee bezig geweest zijn, zonder het echt zo te noemen. Zo hebben we bijvoorbeeld de implementatie afgerond van de analytics tool SAP Hana, die ons in staat stelt om onze data in real time op te volgen. We kunnen daardoor vlugger inspelen op veranderingen in de markt en we krijgen vlottere real-time financiële rapportering.”

“Daarnaast is onze volledige backend sinds vorig jaar overgezet op een hyperconverged infrastructure en zijn we begonnen met de uitrol van Microsoft Office 365 en enterprise mobile security voor al onze medewerkers. Dat zijn grote stappen om ons bedrijf een stuk digitaler te maken. Vandaar dus digital transformation. Wij praten er niet over, wij doen het gewoon (lacht).”

En wat wordt jouw buzzword voor 2018?

“Ik zou eerst graag afwerken wat we in 2017 gestart zijn (glimlacht). Maar als je er toch één wil: security. We hebben in 2018 in de media gezien dat er heel wat serieuze lekken en bijhorende data breaches waren. En dat hackers en malware-ontwikkelaars steeds inventiever worden. We doen ons best om onze infrastructuur zo goed mogelijk te beschermen, maar zo’n nieuws houd je toch alert. Daarom dat we nog proactiever aan de slag gaan met security. Ik wil er niet té veel over zeggen, maar data security en mobile security staan hoog op de to do lijst.”

“En voor de rest ga ik van nabij volgen wat er allemaal beweegt rond machine learning. Want ik denk dat dat voor een bedrijf als het onze op termijn ook wel eens een heel belangrijk aandachtspunt kan worden. Ik denk dat machine learning een echte efficiëntieboost kan geven aan bedrijven, eens het volwassen is en op een correcte manier kan ingezet worden.”

Je technologische wens tenslotte?

“Ik denk niet echt aan een specifieke technologie, maar eerder aan een bepaalde visie. Nu de grens tussen werk en privé steeds kleiner wordt – met BYOD, al je data in de cloud, Internet of Things, enz. – zou ik graag intelligente toestellen hebben die zich aanpassen aan mijn omgeving. Mijn laptop of gsm die me thuis andere apps of settings aanbiedt dan op het werk, die automatisch ID management en security regelt, enz. Toestellen die zich aanpassen op basis van de context waarin ik me bevind, eigenlijk.”

3.   Hans Clabots – IT Supervisor bij World Steel Association

Nucleus - Buzzwords 2017-2018 - Hans Clabots

Hans Clabots is sinds 2013 IT supervisor bij World Steel Association, de wereldwijde koepelorganisatie van 160 staalproducenten (waarvan 19 van de 20 grootste spelers), nationale en regionale beroepsverenigingen en onderzoeksinstellingen die onderzoek doen naar staal. De leden van de Word Steel Association zijn goed voor 85% van de wereldwijde staalproductie.

Hans, wat was voor World Steel Association het IT buzzword van 2017?

“Het hoofdkwartier van onze organisatie bevindt zich in Brussel, met nog een tweede kantoor in Peking. Maar onze leden bevinden zich over heel de wereld. En dat brengt een aantal specifieke IT-problemen met zich mee. Komt bij dat niet iedereen noodzakelijk met dezelfde systemen of technologieën werkt. Onze focus lag in 2017 dan ook vooral op een aantal pragmatische maar noodzakelijke dingen om de internationale samenwerking te bevorderen: het digitaliseren van onze communicatie, het wereldwijd uitrollen van Microsoft Office 365, VoIP-communicatie, beveiligde online storage, enz.”

“Daarnaast hebben we heel veel aandacht besteed aan het opleiden en trainen van onze mensen: rond security – spam, phishing en data privacy – en efficiënte digitale communicatie bijvoorbeeld.”

En waar zal de aandacht vooral naartoe gaan in 2018?

“De eerste helft van het jaar zal, net zoals bij veel andere bedrijven, GDPR en security hoog op de agenda staan. We willen dat moment ook benutten om op vlak van security te kijken wat en waar we nog kunnen verbeteren.”

“Daarnaast gaat een groot deel van mijn aandacht ook naar het verder digitaliseren van onze workflows. Een paperless office hoeft niet, maar we willen papier toch zoveel mogelijk beperken. Ik zou graag een groot deel van onze administratie digitaliseren in 2018.”

En je technologische wens? Wat is die?

“In één woord: integratie. Ik zie in IT nog steeds heel veel dingen die naast elkaar gebeuren, die niet op elkaar afgestemd zijn of die niet met elkaar kunnen samenwerken. Dat zorgt vaak voor frustraties, (duur) maatwerk of projecten die nodeloos complex worden. In mijn ideale IT-wereld zou die integratie naadloos gebeuren.”

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer