Start-Ups

Moet je als start-up bezig zijn met back-ups? De vraag stellen is ze eigenlijk al beantwoorden. Want wat als er echt iets misgaat en je heel wat data verliest? Hoeveel kost dat en kan je zo’n verlies te boven komen?

Back-ups zijn als een verzekering: zolang er niks gebeurt zie je het als het een kost, als het toch een keer misgaat wordt het plots een fantastische investering. Maar wat moet je als start-up weten over back-ups om de juiste keuzes te maken?

Gratis! Gratis! Gratis! Of toch niet?

Hoe belangrijk is een back-up? Stel dat je met je team een applicatie ontwikkelt en de laptop of de server crasht? Of stel dat je laptop met je businessplan, je financiële prognoses en al je zakelijke contacten gestolen wordt? Zou het dan niet fijn zijn om met één druk op de knop alles terug in handen te hebben?

Veel bedrijven zien back-ups als een noodzakelijk kwaad. Maak die fout niet en besteed voldoende aandacht aan goede back-ups: voor je server(s), je desktops én je mobiele toestellen.

Je kan beroep doen op (gratis) diensten zoals Dropbox of Google Drive, maar zulke gratis diensten hebben een aantal beperkingen. Bovendien is er zelden een duidelijk Service Level Agreement (SLA) en heb je weinig zicht op waar je back-up bewaardt wordt. Staat je data bijvoorbeeld veilig – lees geëncrypteerd – opgeslagen? Staat je data in Amerika, in Europa of toch in eigen land? Denk er even over na voor je kiest voor de goedkoopste oplossing.

Denk nu aan later

Als ontwikkelaar stuit je voor back-ups op een aantal specifieke uitdagingen, zoals versioning, collaboration, continuous deployment, het dev-to-test-to-staging-to-production proces, enz.

Deze uitdagingen worden vaak pas bekeken op het moment dat ze een probleem gaan vormen. Een start-up begint immers vaak met een klein ontwikkelteam, waarbij iedere ontwikkelaar redelijk zelfstandig werkt en men manueel code samenvoegt, test en uitrolt. Pas als het team groeit en men merkt dat dit proces niet meer te controleren is, gaat men op zoek naar oplossingen. Onze ervaring leert ons dat het op dat moment moeilijker is om alle problemen in één klap op te lossen. Je moet immers workflows aanpassen, code herschrijven, enz. Denk daarom van bij het begin na over de juiste back-up en investeer in de toekomst. Dat zal op termijn kostenbesparend én kwaliteitsverhogend werken.
###

Deze blogpost maakt deel uit van een reeks blogposts over IT voor start-ups. Bekijk al onze andere blogposts:

Deze blogposts worden verzameld in “het ultieme IT-handboek voor start-ups” dat je hier gratis te downloaden is.

 

 

Gerelateerde berichten
mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer

Nucleus & Combell

Nucleus & Combell: twee maanden later

We zijn intussen bijna twee maanden na de overname van Nucleus door Combell. Achter de schermen werken we hard aan de integratie van de twee bedrijven.

Lees meer

http/3

Wat is HTTP/3? En wat betekent het voor jou?

Eind 2018 liet de IETF weten dat het HTTP-over-QUIC protocol voortaan als HTTP/3 door het leven gaat. Zo wordt het de derde officiële versie wordt van het http-protocol. Dat vergt wat uitleg.

Lees meer