Cloud Back-up

Dat je in de huidige digitale maatschappij niet meer zonder back-ups kan, is nu wel voor iedereen duidelijk. Dataverlies, cybercrime, ransomware, downtime… het zijn maar een paar redenen om te kiezen voor degelijke back-ups. Maar kies je dan voor een back-up in de cloud? Of ga je gewoon zelf aan de slag? Waar zitten de verschillen?

De eenvoudige 3-2-1 back-upregel

Als het om back-ups gaat is er altijd een eenvoudige 3-2-1 regel om te volgen: drie kopieën van je gegevens, op twee verschillende media, met één van de kopieën off-site (lees: op een andere locatie).

Dat laatste is niet onbelangrijk: er wordt namelijk heel vaak gesproken over externe back-ups. Alleen bedoelt niet iedereen daar hetzelfde mee. Voor de een is een externe back-up gewoon een aparte harde schijf (of een tape) waarop de back-up gemaakt wordt, maar die zich wel op dezelfde locatie bevindt. Voor een andere betekent het effectief een back-up die (gemaakt en) bewaard wordt op een aparte locatie. Voor die laatste groep gebruiken wij altijd de term offsite back-up.

Om terug te komen op de basisregel: zowel offsite back-ups als cloud back-ups kunnen eraan voldoen. Maar waar zitten dan de grote verschillen? En welke back-up is het meest geschikt voor jou?

Off-site back-up versus cloud back-up

Afhankelijk van welke offsite back-up en cloud back-up je kiest, kunnen er een aantal overeenkomsten tussen beide zijn. Het doel is bij allebei identiek: het opslaan en recupereren van kritieke gegevens en systemen vergemakkelijken. Ze kunnen ook dezelfde beveiligingsniveaus hebben – zowel in transit als in rust – en zelfs hetzelfde datacenter gebruiken. Toch zijn er een aantal belangrijke elementen die je best laat meespelen in je keuze.

1. Focus

Bij een offsite back-up worden je gegevens op een andere locatie bewaard, als onderdeel van je business continuity plan. De enige focus is om gegevens te kunnen herstellen als er op de andere locatie dataverlies optreedt. De focus ligt dus puur op opslag. Bij cloud back-ups ligt de focus vooral op service. Ze zijn ontworpen om het opslaan, beveiligen, ophalen en herstellen van gegevens zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook snel bijschalen kan meestal met een simpele muisklik. Gebruiksgemak staat voorop.

2. Vereisten

Als je heel specifieke technische vereisten hebt, bieden off-site back-ups het voordeel dat je je infrastructuur daar volledig op kan instellen. Bij cloud back-ups zit je meestal met een vast aanbod met enkele opties. De mogelijkheid bestaat dat die niet aan je vereisten voldoen.

3. Support

Bij cloud back-ups kan je rekenen op de expertise van de engineers van de cloud provider om je te helpen bij het maken en herstellen van je back-ups. Bij off-site backups sta je er alleen voor.

4. Prijsmodel

Wanneer we het over prijs hebben, stap je in een Capex versus Opex-discussie. Bij een cloud back-up betaal je een vaste maandelijkse prijs (Opex). Bij off-site back-up kies je voor zelf aangekochte hardware (Capex) gehost binnen een gehuurde ruimte (Opex).

5. Databeveiliging

Kun jij zelf de beste omgeving voor gegevensbescherming bouwen of kan je beter de omgeving gebruiken die door een cloud service provider is gebouwd? Het lijkt duidelijk dat de cloud provider daar in het voordeel is, omdat hij de kosten van de security kan verdelen over meerdere klanten.

6. Hersteltijd

Hoe snel kan je je gegevens recupereren en herstellen? Doorgaans hebben cloud back-ups een veel lagere Recovery Time Objective (RTO) dan off-site back-ups, omdat ze via het internet of een dedicated connection je gegevens meteen kunnen herstellen.

Conclusie?

Er is geen goed of fout antwoord. Maar het is duidelijk dat cloud back-ups een aantal belangrijke voordelen bieden inzake databeveiliging, gebruiksgemak, support en hersteltijd. Wat prijs betreft heb je het voordeel dat je vooraf perfect weet welke kosten je (maandelijks) moet voorzien. Bovendien is de prijs van cloud back-ups vandaag zo scherp dat je je kan afvragen of je je nog de moeite wil troosten – tenzij je heel specifieke vereisten hebt – om voor off-site te kiezen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten cloud back-ups? Neem dan zeker een keer een kijkje naar onze cloud back-up oplossingen.

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer