Big Data Hosting

Big data is alomtegenwoordig. Dat heeft meer te maken met het Internet of Things (IoT) dan met Big Brother. Als we al voortdurend bekeken worden, is het door de toestellen die we gebruiken. Big data kan een schat aan informatie opleveren, maar de kunst is om die schat ook echt te gaan ontdekken. Grote hoeveelheden data capteren is relatief eenvoudig, grote hoeveelheden data analyseren is heel wat moeilijker. Maar het is wel de moeite waard, weet ik uit eigen ervaring.

 

Tijdens mijn dagen als consultant was ik heel nauw betrokken bij de opzet van het customer loyalty program van kledingmerk Mexx. Wat initieel begon als een systeem om trouwe klanten te belonen, werd al snel een belangrijke bron van informatie over klanten. We hadden het systeem immers zo ontworpen dat we alle klantendata verzamelden. Zo wisten we wie altijd bruine sokken kocht bij een donkere broek bijvoorbeeld.

 

Helaas bestonden er destijds nog onvoldoende tools om zelf mogelijke verbanden uit de stroom aan data te halen. We konden wél zelf veronderstellingen maken en dan in de data testen of die ook klopten. Een voorbeeld: als mensen ouder dan 50 zeven jaar geleden voor het eerst babykleding kochten, zouden we diezelfde grootouders dan vandaag met reclame voor communiekleding kunnen triggeren? Ja dus.

 

Vandaag kunnen we heel wat verder gaan en algoritmes loslaten op die berg data en het systeem zelf conclusies laten trekken. Een eerste belangrijke stap richting Artificiële Intelligentie (AI).

 

Bondscoach Big Data

 

Ik sta dan ook helemaal achter onze klant In The Pocket, die bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) solliciteerden als bondscoach… met een big data applicatie.

 

Zij zijn overtuigd dat ze een applicatie kunnen bouwen die autonoom taken kan uitvoeren die normaal door mensen gedaan worden, zoals het opstellen, trainen en coachen van een elftal. “Het is technisch haalbaar om op basis van big data een systeem te ontwikkelen dat aanbevelingen kan doen over selectie, trainingsschema’s, opstellingen en tactiek”, zegt CEO Jeroen Lemaire. Daarvoor gebruikt In The Pocket een verzameling van gegevens uit allerlei bronnen, zoals bluetooth- en video-observatie, accelerometers, hartslagmeters en biometrische sensoren in slimme kleding. “Wat onze jongens op het veld nodig hebben is niet de mening van één man, maar de kracht van keiharde data.”

 

De KBVB zal de Big Data Bondscoach uiteraard niet in dienst nemen. Maar toch hoop ik dat dit project gerealiseerd wordt. Al was het maar om de nieuwe bondscoach te ondersteunen. Met cijfers, niet met meningen.

 

Big data hosting

Als dat gebeurt, dan staan we bij Nucleus uiteraard klaar om In The Pocket bij te staan om de juiste infrastructuur op te stellen. Want big data vereist niet zomaar één big server maar een cluster. Je wil immers geen drie maand wachten op advies voor de volgende match.

 

Het hosten van big data applicaties vereist systeembeheerders die kennis van zaken hebben over dingens als shards, replica, mapreduce, distributed, hadoop, clustered, regions/areas, … Zo’n project kan enkel succesvol gehost worden – lees, zorgen dat het responsief is ondanks de hoeveelheid data die verwerkt moet worden – als je vanuit een DevOps-visie ontwikkelaars en systeembeheerders laat samenwerken van op de tekentafel.

 

Ik wil In The Pocket trouwens nog wat advies geven: neem voor de Big Data Bondscoach een managed+ service pack. Zo krijg je er stress testing (we willen een bondscoach die stressbestendig is), security en penetration testing bovenop. Het laatste wat we willen is dat de Noorderburen onze bondscoach hacken en zo eindelijk nog eens de Rode Duivels kunnen verslaan. Toch?

 

Gerelateerde berichten
hoe voorkom je dat je gehackt wordt

Voorkomen is beter dan genezen: hoe voorkom je dat je gehackt wordt?

Breng alle cyberrisico’s op technisch en juridisch vlak in kaart en neem de passende technische en organisatorische maatregelen. Een overzicht.

Lees meer

communicatie bij een hack

Hoe moet je communiceren als je gehackt bent?

Hoe ga je als bedrijf, groot of klein, met veel of weinig gegevens, best om met de communicatie omtrent een hack en (eventueel) datalek?

Lees meer

welke juridische stappen na hack

Welke juridische maatregelen moet je nemen na een datalek?

In dit artikel willen we zo concreet mogelijk maken welke juridische stappen je moet ondernemen als je bedrijf geconfronteerd wordt met een datalek.

Lees meer