Disaster Recovery

Wat houdt een disaster recovery oplossing precies in? Welke alternatieven zijn er? En welke oplossing past het best bij jouw bedrijf of organisatie? Een kort overzicht van een aantal interessante opties.

De basis van deze blogpost is de rangschikking van disaster recovery methodes, opgesteld door SHARE, een user group van IBM. Deze rangschikking stamt uit de jaren 90, maar ze wordt ook vandaag nog vaak gebruikt om een inzicht te geven in de mogelijkheden en beperkingen van verschillende disaster recovery oplossingen.

  1. Geen externe back-up – Mogelijk geen recuperatie van data

In deze groep kom je terecht als je geen business continuity of disaster recovery plan hebt. Het betekent dat je geen externe back-ups maakt van je data en geen gedocumenteerde aanpak hebt om eventuele rampen of incidenten op te vangen. Je hersteltijd is niet te bepalen en het is mogelijk dat je verloren data niet te recupereren is.

  1. Externe back-up zonder hot site

Dit zijn bedrijven die wel externe back-ups maken (op tape of usb bijvoorbeeld) en die bewaren op een veilige externe locatie. Je Recovery Point Objective (RPO) is in dat geval afhankelijk van je back-upfrequentie, maar bij dit soort externe back-ups ligt die meestal vrij hoog. De Recovery Time Objective (RTO) zal sowieso hoog liggen, gezien er geen hot site – een ontdubbelde infrastructuur op een andere locatie – voor handen is.

  1. Externe back-up met hot site

Je valt in deze categorie als je op regelmatige basis externe back-ups maakt die bewaard worden op een externe locatie, gecombineerd met een hot site die kan gebruikt worden om de back-ups te herstellen. Deze oplossing biedt nog steeds een relatief hoge RPO, maar de RTO is voorspelbaar en heel wat lager.

  1. Electronic vaulting

Hieronder vallen bedrijven uit groep 2 en 3 die bepaalde bedrijfskritische data op snellere media bewaren dan de andere back-ups. Op die manier kunnen ze de RPO voor de belangrijkste gegevens van het bedrijf lager houden.

  1. Point-in-time kopies

Op dit niveau zitten bedrijven die meer data produceren en een sneller herstel nodig hebben dan bedrijven uit de lagere categorieën omdat de gegevens bedrijfskritisch zijn. Zij maken op regelmatige basis externe back-ups op schijf of cloud back-ups. Op die manier kan een point-in-time kopie sneller teruggeplaatst worden.

  1. Duplicatie

Als je op niveau 5 zit, heb je nood aan consistentie tussen de data in het actieve datacenter en in de datacenters die instaan voor het herstel. Dat betekent dat je kiest voor volledige duplicatie van je infrastructuur op een tweede locatie. Volgens internationale normen is je tweede locatie best minstens 40 kilometer verwijderd van je hoofdsite. Beide locaties moeten ook volledig los van elkaar staan op het vlak van netwerkverbindingen en stroomvoorziening. Duplicatie biedt de mogelijkheid om het dataverlies minimaal of onbestaand te maken. Maar dan moet de disaster recovery oplossing zelf wel perfect afgesteld zijn.

  1. Replicatie

In deze groep vind je bedrijven bij wie dataverlies of downtime geen optie is. In deze groep wordt dan ook meestal gebruik gemaakt van een combinatie van duplicatie en cloud replication: er wordt een real-time één-op-één kopie bewaard in de cloud die op elk moment klaar is om meteen in te springen.

  1. Geautomatiseerde & geïntegreerde oplossing

Deze groep bevat bedrijven uit groep 6 die nog een extra stapje zetten en hun disaster recovery oplossing maximaal proberen te automatiseren en integreren. Zij proberen het aantal manuele interventies tot een minimum te herleiden.

Heeft jouw bedrijf al een disaster recovery oplossing? En welke is het? Laat het ons weten via de comments hieronder.

Deze blogpost maakt deel uit van een gratis eBook over disaster recovery.

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer