managed hosting versus unmanaged hosting

Om succesvol te zijn, moet je je concentreren op je core business. Dat verklaart de steeds grotere populariteit van managed hosting, waarbij je het beheer en onderhoud van je infrastructuur geheel of gedeeltelijk uitbesteed. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Waar zitten de grote verschillen tussen managed en unmanaged hosting? En wat zijn de voor- en nadelen?

Unmanaged cloud hosting

Wanneer je kiest voor unmanaged hosting zal je cloud leverancier enkel een server en een besturingssysteem leveren. Verder zal de provider zorgen dat de hardware up-to-date blijft,  eventuele defecte onderdelen vervangen of herstellen en zorgen voor het netwerk. Hij zal ook je servers rebooten als dat nodig is. Het installeren van extra software, updates en security patches, het oplossen van problemen, het maken van back-ups zijn jouw taak. Net als de monitoring van de performantie bijvoorbeeld.

De voordelen van unmanaged cloud hosting

Prijs: Als je voldoende technische kennis in huis hebt, is unmanaged cloud hosting goedkoper dan managed cloud hosting. Houd daarbij wel in gedachten dat degene die intern de cloud zal gaan beheren daar de nodige tijd voor zal nodig hebben. Wat op zich ook een kost representeert natuurlijk.

Controle: Bij unmanaged hosting beheer jij alles, wat je meer vrijheid geeft om bepaalde (technische) keuzes te maken. Je controleert helemaal zelf hoe je de servers configureert, beheert en onderhoudt.

Managed cloud hosting

Bij managed hosting besteed je het beheer en onderhoud van je infrastructuur geheel of gedeeltelijk uit aan je cloud provider. Hij staat dan in voor het uitvoeren van alle taken en het oplossen van alle problemen binnen jouw IT-infrastructuur.

De cloud provider is dus verantwoordelijk voor het beheer, de performantie, de beveiliging, back-ups en monitoring. Hij zorgt ook voor eventuele troubleshooting van jouw infrastructuur en netwerk. In ruil krijg jij een aantal duidelijke garanties (SLA’s).

De voordelen van managed cloud hosting

Garanties: jij hoeft je geen zorgen meer te maken over je infrastructuur. Je krijgt keiharde garanties over uptime, performantie, veiligheid en privacy.

Proactieve monitoring: je cloud provider zal je infrastructuur 24/7 monitoren om zo bepaalde onregelmatigheden of pieken te kunnen opvangen nog voor ze een probleem worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan monitoring van je CPU load, geheugen, opslag, application performance, enz.

Directe updates: wanneer er bepaalde software-updates of security patches beschikbaar zijn, zal je cloud provider die meteen gaan installeren. Nadat hij gecontroleerd heeft dat ze geen probleem vormen voor de rest van je infrastructuur natuurlijk. Zo worden eventuele veiligheidsrisico’s tot een minimum herleid.

Kwalitatieve beveiliging: je cloud provider bepaalt in overleg met jou welk niveau van beveiliging je nodig hebt. Hij neemt de set-up van de verschillende lagen en de monitoring ervan op zich. Bij een cloud provider met een ISO 27001-certificaat ben je bovendien zeker dat de security op regelmatige tijdstippen door experts onder de loep genomen wordt.

Permanent beschikbare back-ups: bij managed cloud hosting worden er automatisch op vooraf bepaalde momenten cloud back-ups gemaakt van je infrastructuur. Die back-ups kunnen ook meteen terug gezet worden wanneer je dat zou wensen.

Servicepakket op maat: de meeste cloud providers bieden verschillende managed service packs aan. Zo kan je perfect bepalen wat je zelf wil beheren en wat je cloud provider moet doen. Je bepaalt ook zelf welk budget je aan managed hosting kan/wil besteden en welke garanties je wil.

24/7 support: je kan rekenen op 24/7 support. Er is altijd iemand beschikbaar om alerts op te volgen, problemen op te lossen of incidenten op te vangen.

Rapportage: Je krijgt op regelmatige tijdstippen rapporten over je trafiek, verbruik van resources, incidenten, enz. Op die manier kan je toch een vinger aan de pols houden zonder dagdagelijks met de hosting te moeten bezig zijn.

Download ons gratis eBook over de Cloud

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer