cloud migratie

Wanneer je een cloud migratie plant, ga je best niet over één nacht ijs. Een goede migratie vergt de nodige voorbereiding. Er zijn bovendien meerdere manieren om applicaties te migreren naar de cloud. Niet één daarvan is de juiste. Het hangt af van het moment (is er een bepaald budget?, is er een deadline?), hoe oud je servers en applicaties zijn, hoe ze zijn gebouwd, met welke beperkingen er moet rekening gehouden worden, wat je doel is, enz.

1. Naadloze overstap

De makkelijkste overstap is degene die naadloos kan gebeuren en waarvoor er niks of weinig moet aangepast worden. Dat zien we vooral bij een overgang van een on-premise toepassing naar een SaaS-versie. Wanneer je overschakelt van een Office-versie op je pc naar een Office 365 in de cloud, hoef je zelf niets aan te passen. Je software werkt immers net als voorheen.

2. Lift & Shift

Bij een “lift & shift” worden de volledige architectuur en de data identiek overgezet van on-premise of een bestaande cloudomgeving naar de nieuwe cloudomgeving. Er worden weinig tot geen wijzigingen aangebracht.

Dat heeft het grote voordeel dat het snel kan gebeuren en je meestal ook snel terug aan de slag kan. Het grote nadeel zit in het feit dat je de kans mist om je infrastructuur grondig te analyseren én optimaliseren. Je dreigt ook bepaalde native features van je cloudplatform te verliezen.

Heel vaak zien we dat bedrijven kiezen voor een “lift & shift” vanuit tijdsdruk of omdat er onvoldoende budget is voor een ander soort migratie.

3. Replatforming

De tussenweg die wij heel vaak zien is replatforming. Daarbij wordt er geen compleet nieuwe infrastructuur gebouwd, maar worden er wel de nodige aanpassingen gedaan om met de combinatie van de bestaande infrastructuur en het nieuwe cloudplatform toch te profiteren van cloud-voordelen. Dit kan ook een volgende stap zijn na een “lift & shift”.

4. Cloud Native

In het ideale scenario plan je de migratie ruim op voorhand en ga je met de cloud provider aan tafel zitten om de ideale architectuur uit te tekenen. Op dat moment kan je kijken wat er precies nodig is om de migratie vlekkeloos te laten voorlopen. En tegelijkertijd een performante en geoptimaliseerde cloudomgeving te creëren die helemaal is afgestemd op jouw noden.

In dit scenario kan je ook problemen met legacy, tussenoplossingen en workarounds die jarenlang gecreëerd zijn eindelijk grondig aanpakken en wegwerken.

Dit scenario heeft steeds onze voorkeur. Vooral omdat je op die manier maximaal kan profiteren van de voordelen die een cloudplatform kan bieden. Om dit te realiseren heb je wel een cloud provider nodig met de nodige expertise op vlak van DevOps en cloud hosting.

Wat verandert binnen jouw bedrijf door de cloud?

Een migratie naar de cloud zorgt niet alleen voor technische veranderingen, ook een aantal andere aspecten van je bedrijf zullen veranderen. Denk met name aan het technische beheer, het functionele beheer en het development.

Technisch beheer

Het technische beheer van je infrastructuur – de dagelijkse werkzaamheden aan servers, netwerk, enz. – verdwijnt geheel of gedeeltelijk uit je bedrijf en komt in handen van je cloud provider. Dat betekent dat je eigen technische mensen opeens weer een stuk tijd vrij hebben in hun agenda. Bekijk samen hoe die optimaal kan ingevuld worden.

Functioneel beheer

Ook het functionele beheer – het ondersteunen van gebruikers – zal veranderen. Wanneer je overschakelt naar de cloud, zullen ook derde partijen mee betrokken worden bij die ondersteuning. Daarvoor stel je dus ook best procedures op. Daarnaast kunnen gebruikers vanaf nu ook vanop eender welke plek op eender welk moment aan de slag. Dat vergt ook duidelijke afspraken.

Development in cloud

Developers kunnen native in de cloud gaan ontwikkelen. Dat biedt een heel aantal voordelen – zoals betere staging, continuous deployment, enz. – maar vergt wel een iets andere aanpak. Ook daar moet je dus bekijken welke veranderingen en zijn en hoe je die best kan aanpakken.

Download ons gratis eBook over de Cloud

Gerelateerde berichten
PHP Benelux 2019

PHP Benelux 2019: 7 dingen die wij onthouden hebben

PHP Benelux 2019 was twee dagen lang “the place to be” voor iedereen die iets met PHP doet. Een kort overzicht van de belangrijkste dingen om te onthouden.

Lees meer

DevOps Benchmarks

10 benchmarks die je helpen om het succes van Devops te bepalen

Hoe meet je het succes van DevOps? Hoe bepaal je wat nog kan verbeteren? Wij hebben een lijst samengesteld met 10 bruikbare DevOps benchmarks.

Lees meer

Trends in cloud hosting

7 Trends voor cloud hosting in 2019

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de cloud, maar toch blijven er vaak nog heel wat mogelijkheden onderbenut. En ook de technologie evolueert nog steeds razendsnel verder. Hoog tijd dus voor een overzicht van de trends voor cloud hosting in 2019.

Lees meer