de publieke, de private of de hybride cloud

Je bent overtuigd door de voordelen van de cloud en je weet intussen ook wat je naar de cloud wil brengen? Dan is de volgende vraag hoe je dit alles in de cloud gaat zetten. Zo kom je vanzelf bij de verschillende smaken die er bestaan in de cloud.

Daarbij wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de publieke, de private en de hybride cloud. Hierin juiste keuze maken is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Een overzicht van de verschillende smaken van de cloud.

Wat is een publieke cloud?

Bij een publieke cloud maak je samen met andere klanten gebruik van de infrastructuur van een cloud provider. Omdat er gebruik gemaakt wordt van virtualisatietechnologie zal je daar weinig van merken: de infrastructuur is voorzien op de hoeveelheid klanten en is perfect schaalbaar. Elke klant kan zijn of haar capaciteit op elk moment verhogen of verlagen.

Bij een publieke cloud maak je dus gebruik van een gedeelde infrastructuur: je bent geen eigenaar van de hardware en hebt geen toegang tot de fysieke locatie waar de hardware staat. De leverancier zorgt voor onderhoud en updates van de infrastructuur. Je betaalt over het algemeen een vast bedrag per maand/jaar voor wat je gebruikt.

Wat is een private cloud?

Als je wil profiteren van de voordelen van de cloud, maar niet op een gedeelde infrastructuur wil terecht komen, kies je best voor een private cloud. Dat is een volledig afgezonderde cloudomgeving die enkel door jou gebruikt wordt. Die private cloud kan draaien bij een cloud hosting provider of op je eigen infrastructuur binnen de muren van je eigen bedrijf.

Het gaat om een omgeving die exclusief voor jou is gemaakt en niet op gedeelde hardware draait. Het tegenovergestelde van een publieke cloud dus, waar niet van tevoren vastgesteld is op welke machines jouw data komt en waar de fysieke hardware wordt gedeeld met andere klanten.

Wat is een hybride cloud?

Er zijn heel wat definities van een hybride cloud. Sommige bronnen spreken van een hybride cloud als het gaat om een combinatie van de cloud met een oplossing on-premise of dedicated servers bij een cloud provider.

Onze definitie van een hybride cloud is strikter: een hybride cloud is een combinatie van een of meerdere private en publieke clouds. Daarbij is het belangrijk dat je de omgevingen met de correcte technische oplossing geïntegreerd worden zodat eindgebruikers niet merken in welke omgeving ze aan het werken zijn.

Best of both worlds: hybride cloud

De hybride cloud is voor veel bedrijven erg interessant. Ofwel omdat ze bepaalde bedrijfskritische toepassingen liever binnen de muren van het bedrijf houden, terwijl minder kritische toepassingen in de cloud terecht kunnen. Ofwel net het omgekeerde: de bedrijfskritische toepassingen in een private cloud bij een managed cloud provider (om zeker te zijn van maximale veiligheid en permanente monitoring) en de minder kritische toepassingen in eigen huis of in een publieke cloud.

In zo’n hybride oplossing biedt de publieke cloud flexibiliteit en schaalbaarheid aan dat deel van de infrastructuur dat te maken krijgt met bepaalde pieken, terwijl het deel private cloud meer zekerheid zal bieden op vlak van performantie en databescherming.

Prijskaartje: kosten van hybride cloud

Dat klinkt misschien perfect, maar er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Bovendien zal veel afhangen van het aanbod van je cloud provider. Om een goede hybride cloud op te stellen is heel wat (technische) vakkennis vereist. Er moeten heel wat dingen met elkaar geïntegreerd worden.

Beveiliging en aansprakelijkheid bij hybride cloud

De meest beslissende factoren zijn echter beveiliging en aansprakelijkheid. Wat met compliance en aansprakelijkheid? En hoe zit met de aansprakelijkstelling van de cloudaanbieder? Zijn er duidelijke afspraken rondom het beëindigen van het contract? Is er bepaald of je recht hebt om je data en de applicaties op eender welk moment terug te halen uit de cloud? Tegen welke kosten kan dat?

Valkuilen

Je hoort het al: een hybride cloud biedt heel veel mogelijkheden, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een aantal valkuilen. Kijk goed uit je doppen, kies voor een cloud-aanbieder die al de nodige ervaring heeft met hybride cloud én zorg dat de cloud is afgestemd op jouw specifieke eisen en verwachtingen.

Welke cloud is geschikt voor jouw bedrijf?

De vraag van honderd miljoen. En er is geen eenduidig antwoord. Simpelweg omdat elk bedrijf andere noden, eisen en verwachtingen heeft. Daarom is het goed om bepaalde voor- en nadelen vooraf goed in te schatten en op basis daarvan de juiste keuze te maken.

Bovendien bestaan er ook nog grote verschillen tussen aanbieders onderling. Niet elke publieke of private cloud is hetzelfde: de prijzen verschillen, het veiligheidsniveau kan variëren en ook de aangeboden diensten lopen vaak uiteen.

Daarom is het goed om niet alleen voor- en nadelen vooraf grondig af te wegen, maar ook de verschillende spelers en hun aanbod even onder de loep te nemen. Daarbij zijn vier elementen van doorslaggevend belang.

1. Voorwaarden & SLA’s cloud provider

Bij een publieke cloud zal je je moeten schikken naar de standaard voorwaarden die de cloud provider heeft opgesteld voor alle klanten. Maar niet iedere aanbieder van een publieke cloud geeft dezelfde voorwaarden. En niet elke klant heeft dezelfde noden. Een voorbeeld? Er zijn cloud-aanbieders die iedereen standaard 30 dagen back-up aanbieden. Voor sommige klanten is dat te weinig en anderen vinden dan weer dat ze moeten betalen voor meer dan ze nodig hebben.

Verder durven ook de Service Level Agreements (SLA’s) wel eens verschillen. Bekijk dus ook vooraf welke garanties je krijgt als er toch iets mis gaat. Bekijk daarbij niet alleen de financiële tegemoetkomingen, maar vooral ook welke oplossingen er geboden worden als er iets misgaat.

Want wanneer er toch iets misgaat wil je snel een oplossing. Daarbij kiezen veel cloud providers voor een Mean Time To Recovery (MTTR). Bij een MTTR spreek je een gemiddelde hersteltijd af. Wanneer je cloud provider dan tien keer iets kan maken op enkele minuten en de elfde keer enkele uren nodig heeft, blijft hij toch binnen jullie MTTR-afspraken. Terwijl jij enkele uren downtime ervaart.

Dat past niet in onze visie van Uptime-as-a-Service. Daarom kiezen wij bij Nucleus voor een Solution Goal. Daarbij spreken we een duidelijk periode af waarbinnen er een oplossing of workaround zal zijn.

Zijn er verder duidelijke afspraken rondom het beëindigen van het contract? Is er bepaald of je recht hebt om je data en de applicaties op eender welk moment terug te halen uit de cloud? Tegen welke kosten kan dat?

Conclusie: zoek een aanbieder die mooi past bij jouw noden en eisen. Bekijk welke functionaliteit je nodig hebt en/of graag wil en bekijk wie dit kan bieden. Idealiter vind je een speler die toelaat om een soort menu samen te stellen met de dingen die je wil en niet wil. Vind je niemand die biedt wat je zoekt of passen de opgelegde regels niet bij jouw bedrijf? Dan is het allicht beter om te kiezen voor een private of hybride cloud.

2. Technologische vereisten van cloud

Bedenk vooraf niet alleen welke functionaliteit je nodig hebt, denk ook na over technische vereisten en prestaties. Niet elke applicatie werkt immers op dezelfde manier. Sommige applicaties hebben meer geheugen of rekenkracht nodig, sommige websites moeten kunnen omgaan met pieken in het aantal bezoekers, enz.

In een publieke cloud krijg je te maken met een gemiddelde performantie per server of kan je kiezen tussen snellere en tragere opslagcapaciteit. Als dat niet voldoende is, kijk je best weer naar een private of hybride cloud: die wordt technisch helemaal naar jouw wensen gebouwd. Zo vermijd je opslag- of performantieproblemen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog data security en data privacy. Hoe wordt je data beschermd? Moet dat in eigen land of binnen de EU? Wie heeft er toegang tot je data? Hoe zit het met back-up en de mogelijkheid om snel terug op te starten? Dat heeft vaak met technologische keuzes te maken. Zorg dus dat je hier ook weet wat je krijgt.

3. Budget

Een derde element dat je moet meenemen in je beslissing is financieel van aard. Hoe zit het met je budget? Een private cloud heeft een hogere startkost, maar een lagere kost bij hogere afnames. Een publieke cloud heeft een lagere startprijs, maar is duurder om bij te schalen. Op zich logisch, want er zit veel meer variatie op het aanbod.

Dat betekent dat er vaak een kantelpunt is wanneer je groeit in de cloud. Op een bepaald moment wordt het om puur financiële redenen interessanter om van een publieke naar een private of hybride cloud te gaan. Maak zelf de rekening en bepaal vooraf dat kantelpunt. Een goede cloud provider kan je hierbij zeker adviseren.

4. Compliance

Elk Europees bedrijf moet rekening houden met de GDPR, maar bepaalde beroepssectoren hebben nog striktere regels voor het opslaan van (gevoelige) data. Hoewel tegenwoordig alle opslag door software wordt aangestuurd en er dus eigenlijk weinig verschil is tussen een opslageenheid op een gedeeld of eigen netwerk, is het soms toch verplicht om eigen hardware te gebruiken om aan bepaalde (wettelijke) regels te voldoen. Op dat moment is een publieke – of zelfs een hybride – cloud geen optie.

Download ons gratis eBook over de Cloud

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer