as-as-service model

Wanneer je informatie zoekt over de cloud, word je al snel om de oren geslagen met termen als SaaS, PaaS, IaaS en UaaS. Dat zijn respectievelijk afkortingen voor: Software-as-a-Service, Platform-as-a-Service, Infrastructure-as-a-Service en Uptime-as-a-Service. Ze geven aan wat je allemaal precies in de cloud kan of wil zetten. Waar zitten de overeenkomsten en waar de verschillen? En wat wil jij allemaal in de cloud hebben?

Het “as-a-Service”-model

Je kan het “as-a-Service”-model best visualiseren als een waaier, waar een beperkte maar stevige basis houvast geeft en voor heel wat bewegingsvrijheid zorgt aan de brede bovenkant.

Wat is Software-as-a-Service (SaaS)?

De meest uitgebreide laag is Software-as-a-Service. Wanneer je kiest voor Software-as-a-Service (SaaS) vervang je je lokale software door software die wordt aangeboden als een online dienst. Denk bijvoorbeeld aan Salesforce, Office 365, enz.

Een belangrijke eigenschap van SaaS is dat je als klant geen softwarelicentie meer koopt maar een maandelijks of jaarlijks abonnement betaalt voor de geleverde dienst, vaak gebaseerd op het aantal gebruikers. In dit bedrag is alles inbegrepen.

De grote voordelen van SaaS zijn dat je voor een vast bedrag van de meeste zorgen gespaard blijft, van overal en altijd kan werken en altijd beschikt over de meest recente versie van de software.

Een nadeel is dat grote SaaS-toepassingen een beetje eenheidsworst worden. De ontwikkeling van software is vrij kostelijk en over hoe meer gebruikers ze kan afgeschreven worden, des te goedkoper ze wordt. SaaS is dus in de eerste plaats succesvol voor applicaties die veel gebruikers hebben, zoals email, sales, collaboration tools, CRM, ERP, enz.

Een ander nadeel is dat je niet kan werken wanneer de SaaS provider om een of andere reden onbeschikbaar is. De huidige leveranciers van SaaS-oplossingen zijn echter technisch zeer robuust en leveren zo scherpe SLA’s dat dit risico steeds beperkter wordt.

Wat is Platform-as-a-Service (PaaS)?

Bij Platform-as-a-Service (PaaS) krijg je bovenop de infrastructuur een laag waarmee developers aan de slag kunnen om software te ontwikkelen in de cloud en dan als SaaS aan te bieden. Deze laag richt zich dus vrijwel uitsluitend op programmeurs en is een echte tussenlaag. Je krijgt als klant een volledig ontwikkelplatform waarop je je eigen toepassingen kan ontwikkelen en publiek beschikbaar maken.

Het grote nadeel aan PaaS-services is vendor lock-in. Als je een applicatie ontwikkelt op een bepaald PaaS-platform, dan ben je hier vaak aan gebonden. Dat is omdat elk platform een eigen standaard heeft ontwikkeld. Het zorgt ervoor dat applicaties zelden of niet van het ene platform naar het andere kunnen gebracht worden.

Voor softwareontwikkelaars heeft deze laag als voordeel dat ze niet langer moeten wakker liggen van systeembeheer, schaalbaarheid, enz. Ze zijn zeker dat hun toepassing nadien voor iedereen hetzelfde werkt in een SaaS-model. Doordat het PaaS-platform zelf zorg draagt voor de schaalbaarheid zal de applicatie altijd even goed draaien, of er nu tien of tienduizend gebruikers gebruik maken van de applicatie.

De meeste PaaS-standaarden leveren de ontwikkelaars ook tools en richtlijnen aan die hen in staat moeten stellen applicaties te ontwikkelen die zelf enorm schaalbaar zijn. Ook de communicatie tussen verschillende applicaties op hetzelfde platform geschiedt veel makkelijker.

Wat is Infrastructure-as-a-Service (IaaS)?

Nog een stapje lager in het model zit Infrastructure-as-a-Service (IaaS). IaaS is meestal de basis voor de lagen die er bovenop gebouwd worden, zoals PaaS en SaaS. Bij IaaS wordt de hele ICT-infrastructuur, inclusief opslag en connectiviteit, uitbesteed aan een externe dienstverlener. Deze laag vervangt dus je eigen infrastructuur. In plaats van zelf servers, storage, firewalls, netwerkapparatuur, enz. te kopen, huur je deze voortaan als een service.

IaaS geeft je dan ook de meeste vrijheid. Je bepaalt zelf nog altijd wat er met je infrastructuur gebeurt omdat je kan kiezen welk besturingsysteem en welke software er op je infrastructuur wordt geplaatst. Je huurt je infrastructuur in de cloud en je onderhoudt je virtuele servers met eigen systeembeheerders of je vaste IT-leverancier.

De voordelen zitten vooral in het feit dat je geen zorgen meer hebt omtrent investeringen in hardware, onderhoudskosten, high availability en back-ups. In wezen zijn er weinig nadelen verbonden aan deze manier van werken. Mits je de infrastructuur goed beheert. Bij IaaS bestaan diverse types van abonnementen, die in twee grote groepen onder te verdelen zijn: elastische en dedicated clouds.

Elastische clouds zijn rekbaar en hebben schaalbaarheid als belangrijkste kenmerk. Je huurt rekenkracht, storage en bandbreedte en je betaalt enkel wat je werkelijk verbruikt. Het verbruik wordt afgerekend in CPU-cycli, read/write bewegingen, enz. Het grote voordeel is dat applicaties al dan niet ogenblikkelijk en automatisch meer resources toegewezen krijgen wanneer ze dit zelf vereisen. Het grote nadeel is dat je op voorhand geen weet hebt van de kosten. Een ander nadeel is ook dat er niet altijd harde garanties zijn op deze rekbaarheid.

Dedicated clouds laten toe om op voorhand je capaciteit bepalen. Je servers worden dan voor jou gereserveerd (dedicated) in de cloud. Je bent dus zeker dat deze capaciteit altijd aanwezig is voor jou alleen. Tegelijk behoud je het voordeel dat je de kosten in handen houdt, maar dat met één druk op de knop de capaciteit toch kan uitgebreid worden, zij het dan zonder financiële verrassingen.

Wat is Uptime-as-a-Service (UaaS)?

Nucleus heeft sinds enige tijd nog een term toegevoegd aan dit “as-a-Service”-model, met name Uptime-as-a-Service (UaaS). We omschrijven dat ook graag als managed IaaS.

Want hoewel veel bedrijven het voordeel inzien van Infrastructure-as-a-Service, blijven ze worstelen met het feit dat die gehuurde infrastructuur nog steeds beheerd moet worden door eigen systeembeheerders of een IT-leverancier. Met Uptime-as-a-Service nemen we die laatste hinderpaal weg: we zorgen voor managed services bovenop de gehuurde infrastructuur.

Bij Nucleus betekent Uptime-as-a-Service dat onze experts instaan voor beheer, onderhoud, veiligheid en privacy, monitoring en back-ups van je volledige infrastructuur. We bieden harde garanties voor maximale uptime, maar zorgen tegelijk voor business continuity en disaster recovery. En we leveren advies voor, tijdens en na elk project. Bovendien helpen we je ook op weg met DevOps. , Zo bouwen je ontwikkelaars in de toekomst applicaties of websites die nog beter zijn afgestemd op je infrastructuur. Op die manier nemen wij alle zorgen in verband met uptime uit je handen.

Download ons gratis eBook over de Cloud

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer