Drupal 8 is out

Vorige week werd, na meerdere jaren ontwikkeling, Drupal 8 vrijgegeven. Het is een stevige rewrite geworden. Er zijn nu meer reusable componenten die de basis vormen van de nieuwe Drupal installatie. We zetten even een aantal nieuwe zaken op een rij.

Wat is er nieuw in Drupal 8?

Nieuwe theming engine: twig

Voortaan gebruikt Drupal twig als nieuwe PHP template engine. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe templates te integreren met een handigere syntax.

Mobile-first

Een beweging die al meerdere jaren bezig is, maar ook Drupal is nu mee. De nieuwe Drupal 8 themes zijn mobile first met volledige responsive designs. Dit is misschien voor de meesten niet zo’n groot nieuws omdat er meer custom themes gebruikt worden. Leuk is wel dat nu ook de Admin bar responsive is voor ingelogde gebruikers.

HTML5

Wat wel merkbaar zal zijn is de native HTML5 ondersteuning in de Drupal core, waardoor je ook input fields als Email, Date, Boolean, … kan selecteren in de Admin interface.

Meertaligheid ingebouwd

Waar je vroeger een plugin moest gebruiken om meerdere talen op één installatie te ondersteunen is het nu standaard ingebouwd in Drupal 8. Geen omslachtige installaties meer, maar een gebruiksvriendelijke omgeving.

WYSIWYG text editor

Een echte what you see is what you get text editor in de admin interface! Voortaan kan je, net als bij bv. een WordPress installatie, ook een gebruiksvriendelijke WYSIWYG editor gebruiken gebaseerd op de populaire CKEditor.

Gebouwd voor configuration management

Iets wat de eindgebruiker niet vaak ziet, maar weer een stevig voordeel voor alle systeembeheerders is: Drupal 8 heeft betere ondersteuning voor configuration management. In Drupal 7 zit een groot deel van de configuratie van je Drupal in de database. In Drupal 8 kiest men er voor dat terug (althans, voor een deel) te herleiden naar configuratie bestanden op disk.

Dit heeft heel wat voordelen naar versie controle (in svn, git, …) en maak het deployen van een Drupal aanpassing weer een stukje eenvoudiger.

Symfony components

Voor de release van Drupal 8 heeft men vooral gebruik gemaakt van reeds bestaande, kwalitatieve, open source PHP componenten. Die komen vooral uit de Symfony2 wereld. Drupal 8 maakt daar gebruik van oa. HttpKernel & HttpFoundation, EventDispatcher, ClassLoader & de YAML modules. Ook Twig, reeds eerder vermeldt hierboven, komt er bij als Symfony2 module.

Op deze manier kan ook de Drupal community teruggeven aan de Symfony community en kunnen beide teams elkaar versterken met nieuwe features en bugfixes.

Fel vernieuwde Cache API

Drupal had niet de reputatie van het snelste CMS te zijn. Je had nogal snel een stevige server setup nodig als je aan de hoge bezoekersaantallen komt. Maar met Drupal 8 kan daar verbetering in komen, nu de cache API herwerkt is. Voortaan heb je veel betere controle over wat er gecached mag worden en wat niet.

Drupal 8 op de server: wat heb je nodig?

Al dit nieuws, je zou haast denken dat je een nieuwe server moet kopen om er gebruik van te maken. Gelukkig is dat (in de meeste gevallen) niet nodig. De server requirements voor Drupal 8 zijn als volgt:

  • Voor je database ondersteunt Drupal 8:
    • MySQL 5.5.3
    • MariaDB 5.5.20
    • PostgreSQL 9.1.2
    • SQLite 3.6.8
  • De minimale PHP versie is 5.5.9. (voor Drupal 7 is dat bv. nog PHP 5.2.5, dat al eventjes end of life is en geen security/bugfixes meer krijgt)

Het voordeel? Drupal 8 draait perfect op een moderne cloud server en zelfs op onze shared hosting! Geen zin om je eigen server te beheren maar je wil wel met Drupal 8 aan de slag? Geen probleem, in onze managed hosting oplossingen ondersteunen we ook de meest recente versie van Drupal 8.

Gerelateerde berichten
as-as-service model

Wat wil je in de cloud zetten?

Wanneer je informatie zoekt over de cloud, word je al snel om de oren geslagen met termen als SaaS, PaaS, IaaS en UaaS. Dat zijn respectievelijk afkortingen voor: Software-as-a-Service, Platform-as-a-Service, Infrastructure-as-a-Service en Uptime-as-a-Service. Ze geven aan wat je allemaal precies in de cloud kan of wil zetten. Waar zitten de overeenkomsten en waar de verschillen? En wat wil jij allemaal in de cloud hebben?

Lees meer

Afschakelplan

Hoe voorkom je downtime als de elektriciteit wegvalt tijdens het afschakelplan?

Wat betekent het afschakelplan voor jouw servers en website? Hoe groot is de kans dat die ook enkele uren onbereikbaar zijn?

Lees meer

managed hosting versus unmanaged hosting

Wie gaat je cloud beheren?

Waar zitten de grote verschillen tussen managed hosting en unmanaged hosting? En wat zijn de voordelen en nadelen die eraan verbonden zijn?

Lees meer