Drupal 8 is out

Vorige week werd, na meerdere jaren ontwikkeling, Drupal 8 vrijgegeven. Het is een stevige rewrite geworden. Er zijn nu meer reusable componenten die de basis vormen van de nieuwe Drupal installatie. We zetten even een aantal nieuwe zaken op een rij.

Wat is er nieuw in Drupal 8?

Nieuwe theming engine: twig

Voortaan gebruikt Drupal twig als nieuwe PHP template engine. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe templates te integreren met een handigere syntax.

Mobile-first

Een beweging die al meerdere jaren bezig is, maar ook Drupal is nu mee. De nieuwe Drupal 8 themes zijn mobile first met volledige responsive designs. Dit is misschien voor de meesten niet zo’n groot nieuws omdat er meer custom themes gebruikt worden. Leuk is wel dat nu ook de Admin bar responsive is voor ingelogde gebruikers.

HTML5

Wat wel merkbaar zal zijn is de native HTML5 ondersteuning in de Drupal core, waardoor je ook input fields als Email, Date, Boolean, … kan selecteren in de Admin interface.

Meertaligheid ingebouwd

Waar je vroeger een plugin moest gebruiken om meerdere talen op één installatie te ondersteunen is het nu standaard ingebouwd in Drupal 8. Geen omslachtige installaties meer, maar een gebruiksvriendelijke omgeving.

WYSIWYG text editor

Een echte what you see is what you get text editor in de admin interface! Voortaan kan je, net als bij bv. een WordPress installatie, ook een gebruiksvriendelijke WYSIWYG editor gebruiken gebaseerd op de populaire CKEditor.

Gebouwd voor configuration management

Iets wat de eindgebruiker niet vaak ziet, maar weer een stevig voordeel voor alle systeembeheerders is: Drupal 8 heeft betere ondersteuning voor configuration management. In Drupal 7 zit een groot deel van de configuratie van je Drupal in de database. In Drupal 8 kiest men er voor dat terug (althans, voor een deel) te herleiden naar configuratie bestanden op disk.

Dit heeft heel wat voordelen naar versie controle (in svn, git, …) en maak het deployen van een Drupal aanpassing weer een stukje eenvoudiger.

Symfony components

Voor de release van Drupal 8 heeft men vooral gebruik gemaakt van reeds bestaande, kwalitatieve, open source PHP componenten. Die komen vooral uit de Symfony2 wereld. Drupal 8 maakt daar gebruik van oa. HttpKernel & HttpFoundation, EventDispatcher, ClassLoader & de YAML modules. Ook Twig, reeds eerder vermeldt hierboven, komt er bij als Symfony2 module.

Op deze manier kan ook de Drupal community teruggeven aan de Symfony community en kunnen beide teams elkaar versterken met nieuwe features en bugfixes.

Fel vernieuwde Cache API

Drupal had niet de reputatie van het snelste CMS te zijn. Je had nogal snel een stevige server setup nodig als je aan de hoge bezoekersaantallen komt. Maar met Drupal 8 kan daar verbetering in komen, nu de cache API herwerkt is. Voortaan heb je veel betere controle over wat er gecached mag worden en wat niet.

Drupal 8 op de server: wat heb je nodig?

Al dit nieuws, je zou haast denken dat je een nieuwe server moet kopen om er gebruik van te maken. Gelukkig is dat (in de meeste gevallen) niet nodig. De server requirements voor Drupal 8 zijn als volgt:

  • Voor je database ondersteunt Drupal 8:
    • MySQL 5.5.3
    • MariaDB 5.5.20
    • PostgreSQL 9.1.2
    • SQLite 3.6.8
  • De minimale PHP versie is 5.5.9. (voor Drupal 7 is dat bv. nog PHP 5.2.5, dat al eventjes end of life is en geen security/bugfixes meer krijgt)

Het voordeel? Drupal 8 draait perfect op een moderne cloud server en zelfs op onze shared hosting! Geen zin om je eigen server te beheren maar je wil wel met Drupal 8 aan de slag? Geen probleem, in onze managed hosting oplossingen ondersteunen we ook de meest recente versie van Drupal 8.

Gerelateerde berichten
mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer

Nucleus & Combell

Nucleus & Combell: twee maanden later

We zijn intussen bijna twee maanden na de overname van Nucleus door Combell. Achter de schermen werken we hard aan de integratie van de twee bedrijven.

Lees meer

http/3

Wat is HTTP/3? En wat betekent het voor jou?

Eind 2018 liet de IETF weten dat het HTTP-over-QUIC protocol voortaan als HTTP/3 door het leven gaat. Zo wordt het de derde officiële versie wordt van het http-protocol. Dat vergt wat uitleg.

Lees meer