DDoS: nucleus ddos ebook

DDoS-aanvallen zijn een echte pest op het internet. Je kan geen nieuwssite meer bekijken zonder dat er gewag gemaakt wordt van een aanval op deze of gene site. De media spreken dan graag over hackers en gehackte sites. Veel van die zogenaamde “hackers” verwittigen zelf de pers en gebruiken maar al te graag die naam of noemen zichzelf in een soort van majestueus meervoud een hackerscollectief.

 

Maar een DDoS-aanval heeft niks met hacken te maken. Cyberhooliganisme of cyberpesterij zijn juistere termen om een DDoS-aanval te omschrijven. Bij zo’n aanval wordt een website, server of netwerk immers enkel onbereikbaar gemaakt. Nergens gaat het om een inbraak of het stelen of vernietigen van gegevens.

Distributed Denial of Service

De DoS in DDoS staat voor Denial of Service. Het is een tactiek waarbij men ervoor zorgt dat het slachtoffer het te druk heeft om zijn normale taak te vervullen. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld een webserver zijn, die het dan zo druk krijgt dat hij de website niet meer kan tonen aan reguliere bezoekers. Maar het kan even goed een router of firewall zijn die overbelast wordt om zo een volledig netwerk last te berokkenen.

 

Vergelijk het met het bewust creëren van een file op een snelweg, waarbij de bestemming (tijdelijk) onbereikbaar is omdat de weg ernaar toe hopeloos volzet is.

 

De eerste D in DDos staat dan weer voor Distributed. Bij hedendaagse DDos-aanvallen worden immers technieken ingezet waarbij men niet van op één punt aanvalt, maar van op vele duizenden, tienduizenden of zelfs honderdduizenden punten. Dat genereert niet alleen een veelvoud aan verkeer, maar maakt het ook moeilijker om de bron van de aanval te detecteren of die bron snel uit te sluiten.

Verouderd netwerkprotocol

DDoS-aanvallen zijn mogelijk omwille van het zwakke netwerkprotocol dat het internet gebruikt. Dat protocol is immers meer dan 50 jaar oud en werd destijds geschreven door militairen die een afgezonderd netwerk in gedachten hadden en uiteraard nog nooit van cybersecurity gehoord hadden.

 

Bescherming tegen DDos?

Kan je DDoS-aanvallen tegenhouden? Ja, maar de kost voor die bescherming staat spijtig genoeg niet in verhouding tot de minimale kost en inspanningen voor de misdadigers die ze uitvoeren. Daarom is het voor bedrijven belangrijk om de juiste keuzes te maken en goed te bepalen hoe en waar ze hun security-budget besteden.

 

Deze blogpost maakt deel uit van een reeks blogposts over DDos en hoe je ertegen te beschermen. Lees ook onze andere blogposts:

 

 1. Het economisch model achter een DDoS-aanval
 2. De belangrijkste kenmerken van een DDoS-aanval
 3. De geschiedenis van DDoS-aanvallen
 4. Soorten DDoS-aanvallen: de netwerk-aanval
 5. Soorten DDoS-aanvallen: de server-aanval
 6. Soorten DDoS-aanvallen: de applicatie-aanval
 7. Soorten DDoS-aanvallen: de SSL-aanval
 8. Wat zijn botnets en hoe werken ze?
 9. Hoe bescherm je jezelf tegen DDoS-aanvallen?
 10. Hoe kies je de geschikte DDoS-beveiling?
 11. Checklist: Word jij slachtoffer van een DDoS-aanval?

 

Al deze blogposts zijn verzameld in een eBook dat gratis te downloaden is. Bovendien vind je ook een checklist zodat je kan nagaan hoe groot de kans is dat je slachtoffer wordt van een DDoS-aanval en hoe het met je bescherming gesteld is. Download hier het ebook.
 

Gerelateerde berichten
managed hosting versus unmanaged hosting

Wie gaat je cloud beheren?

Waar zitten de grote verschillen tussen managed hosting en unmanaged hosting? En wat zijn de voordelen en nadelen die eraan verbonden zijn?

Lees meer

de publieke, de private of de hybride cloud

Kiezen tussen de publieke, de private of de hybride cloud?

Je bent overtuigd van de voordelen van de cloud en je weet wat je wil. Maar kies je dan voor de publieke, de private of de hybride cloud?

Lees meer

waarom zou je kiezen voor cloud hosting

Waarom zou je voor cloud hosting kiezen?

Steeds meer organisaties migreren hun hardware en software geheel of gedeeltelijk naar de cloud. Waarom maken steeds meer bedrijven die keuze?

Lees meer