PHP Benelux 2019

PHP Benelux 2019 was twee dagen lang “the place to be” voor iedereen die iets met PHP doet. Niet te verwonderen dus dat developers van over heel Europa naar Antwerpen afzakten om twee dagen lang boeiende en straffe presentaties te volgen. Ook team Nucleus was aanwezig en heeft een aantal belangrijke dingen onthouden. Een kort overzicht.

1. Kubernetes is the next big thing

Het door Google ontwikkelde containerbeheersysteem is goed op weg om een van de succesverhalen in de open source geschiedenis te worden. Het zorgt er dan ook voor dat de complexiteit van containers – ook voor developers – beheer(s)baar blijft. Het aantal talks en presentaties op PHP Benelux over het onderwerp stijgt alvast exponentieel. En de bibliotheek aan concrete use cases – en misschien belangrijker nog, de lessons learned – wordt steeds groter. Onze mening? Kubernetes wordt door de development community omarmd als de oplossing voor heel wat problemen, maar blijft evengoed een complexe tool met geheel eigen uitdagingen. Uitdagingen waarbij DevOps voortdurend om de hoek komt kijken. Kubernetes wordt langzaam matuur, maar het zal volgens ons toch nog enkele jaren duren voor containers (en het beheer ervan) helemaal mainstream worden.

2. Microservices zijn geweldig/gevaarlijk

Afhankelijk van met wie je praatte kreeg je een ander verhaal te horen over microservices. We denken niet dat er nog een developer moet overtuigd worden van de mogelijkheden die microservices bieden. Maar tegelijk waren er flink wat discussies en verhalen over de problemen die microservices met zich meebrengen. De algemene consensus: development wordt simpeler, deployment & architecture worden moeilijker.

3. Focus op ecosysteem & architecture

Met twee leden van team Nucleus die hun tiende deelname aan PHP Benelux vierden – kudos voor jullie, Chris & Tom – zijn we prima gewapend om ruimere trends te spotten. Zoals de inhoudelijke verschuiving in een groot aantal presentaties. Waar de focus in eerdere jaren vaak nog lag op “language & libraries” zien we nu steeds meer aandacht voor “ecosysteem & architectuur”.  Een duidelijk teken dat PHP als programmeertaal flink aan maturiteit gewonnen heeft.

4. Event sourcing krijgt meer aandacht

We merkten ook meer aandacht voor event sourcing binnen de PHP community. Niet onlogisch, want event sourcing biedt een aantal voordelen die in bepaalde cases heel erg nuttig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan audit logging, procesbeheer, enz. Enige bedenking daarbij: zorg dat je vooraf goed nadenkt of die voordelen opwegen tegen de hoeveelheid werk (lees: tijd en budget) die nodig is om een systeem te ontwikkelen dat event sourcing gebruikt.

5. Upgraden naar PHP 7 is ecologisch verantwoord

Eentje waar we vooraf niet echt bij stilgestaan hadden, maar waar we nu op gewezen werden: upgraden naar PHP 7.0 is ecologisch verantwoord! Doordat deze versie opnieuw flink sneller is en minder geheugen nodig heeft, zijn er dus minder resources nodig. Dat zorgt op zijn beurt voor minder electriciteitsverbruik en koeling en een lagere CO2-uitstoot. Waar wacht je nog op om te upgraden?

6. Tijd voor diversiteit

Heel wat beurzen en events kunnen een voorbeeld nemen aan PHP Benelux als het aankomt op diversiteit, op alle mogelijke vlakken. We waren positief verrast door de moeite die de organisatoren gestoken hadden in het zich welkom laten voelen van alle nationaliteiten, religies en genders. Tegelijkertijd was er aandacht voor voedselvoorkeuren, introvertie, enz. Knap werk!

7. Hallway tracks zijn hot

Iets wat elke editie van PHP Benelux weer naar boven komt: de meest interessante babbels & kennis vergaar je meestal buiten de presentaties om, in de hal of in de gangen. Je spreekt met bekende & onbekende gezichten over de (technische) uitdagingen, welke oplossingen ze geïntegreerd hebben, enz. Wat ons betreft is de absolute aanrader voor elke conference dan ook om af en toe een sessie skippen om met mensen te praten. En natuurlijk om plezier te hebben op de verschillende sponsorstanden. Nergens waar dat beter kan dan op PHP Benelux!

Wat heb jij onthouden van PHP Benelux 2019?

Laat ons via de reacties hieronder weten wat jou is bijgebleven van PHP Benelux 2019. En tot volgend jaar op PHP Benelux 2020 natuurlijk!

 

 

Gerelateerde berichten
Nucleus & Combell

Nucleus & Combell: twee maanden later

We zijn intussen bijna twee maanden na de overname van Nucleus door Combell. Achter de schermen werken we hard aan de integratie van de twee bedrijven.

Lees meer

http/3

Wat is HTTP/3? En wat betekent het voor jou?

Eind 2018 liet de IETF weten dat het HTTP-over-QUIC protocol voortaan als HTTP/3 door het leven gaat. Zo wordt het de derde officiële versie wordt van het http-protocol. Dat vergt wat uitleg.

Lees meer

Cloud Back-up

Wat zijn de voordelen van een cloud back-up?

een cloud back-up heeft een aantal voordelen inzake databeveiliging, gebruiksgemak, support en hersteltijd. Je weet vooraf ook perfect wat je betaalt.

Lees meer