IT-infrastructuur België

Nucleus en Data News deden recent een onderzoek naar de stand van zaken op vlak van hosting, colocation, business continuity en disaster recovery in België.* We presenteren je de belangrijkste resultaten van het onderzoek in een serie blogposts. Dit is deel 1 van die serie: hoe ziet de IT infrastructuur in België eruit in 2017?

Hybride is de norm

Het mag duidelijk zijn dat de meeste Belgische IT-infrastructuren vandaag ‘hybride’ zijn. Weinig bedrijven hebben al hun data in de cloud. Maar evengoed hebben firma’s met een on-premise infrastructuur daarnaast ook gegevens in de (private of publieke) cloud.

On premise versus cloud

We mogen dan allemaal onze mond vol hebben over de cloud, de cijfers vertellen toch een ietwat ander verhaal. Meer dan 70 procent van de respondenten zegt dat hun huidige IT infrastructuur nog steeds (deels) on-premise staat. Bij 58,2 procent is on-premise zelfs nog steeds het dominante element van de huidige IT-infrastructuur. Opvallend: dit is meer het geval bij Franstalige respondenten (61,8%) dan bij Nederlandstalige (57,4%). Logischerwijs zien we meer on-premise bij grotere bedrijven (+500 werknemers) dan bij kmo’s (minder dan 500 werknemers): respectievelijk 78 procent tegenover 68,6 procent.

Private cloud versus publieke cloud

Wanneer we kijken naar de verschillen tussen publieke en private cloud, blijkt de private cloud (hosted of on-premise) met 56,7 procent toch nog wat populairder dan de publieke cloud (43,3%). De private cloud is het meest aanwezig bij grotere bedrijven: het prijskaartje, de nood aan maatwerk en het belang van eigen hardware spelen daarbij allicht een belangrijke rol.

Private cloud on-premise versus hosted private cloud

De private cloud (hosted of on-premise) maakt bij bijna een derde van de respondenten deel uit van de infrastructuur. Opvallend daar is dat de gehoste private cloud iets vaker wordt gekozen dan on-premise private cloud. Vooral kmo’s kiezen het vaakst voor een hosted private cloud. De hosted private cloud doet het ook opvallend beter bij Nederlandstalige respondenten (32,2%) dan bij Franstalige (22%).

Belgisch versus internationaal?

Bij de publieke cloud hebben de internationale spelers een groter aandeel (27,9%) dan Belgische providers (15,4%). Franstaligen maken amper gebruik van een publieke cloud in België (7,3%). Ook interessant: de Belgische publieke cloud doet het goed bij kmo’s (25,7%), scoort minder bij middelgrote bedrijven (5,5%), maar wordt ook wel gebruikt door een aantal grote bedrijven (16,3%). Eenzelfde trend, maar minder uitgesproken, zien we bij de internationale cloud.

Deze blogpost maakt onderdeel uit van een reeks blogposts die, samen met alle cijfers, verzameld zijn in het eBook “Hosting in België in 2017”.

* De enquête van Nucleus en Data News werd ingevuld door 337 personen. Het volledige profiel van de respondenten vind je in deze infografiek.

Gerelateerde berichten
Nucleus - Laravel

Wat is de beste manier om Laravel te hosten?

Wat is de beste manier om Laravel te hosten? Door Laravel, Forge en gebruiksvriendelijke deployments te combineren met managed hosting. Lees hier waarom!

Lees meer

Spectre en Meltdown

Spectre en Meltdown: wat was de échte impact ?

Spectre en Meltdown – en meer bepaald het patchen van de lekken – hebben zowat elke system administrator bezig gehouden de afgelopen dagen. Nu […]

Lees meer

Spectre en Meltdown

Important information regarding Meltdown & Spectre CPU vulnerabilities

By exception, this blogpost will be in English to inform all our clients. News has come out about highly critical vulnerabilities in all Intel […]

Lees meer