IT-infrastructuur België

Nucleus en Data News deden recent een onderzoek naar de stand van zaken op vlak van hosting, colocation, business continuity en disaster recovery in België.* We presenteren je de belangrijkste resultaten van het onderzoek in een serie blogposts. Dit is deel 1 van die serie: hoe ziet de IT infrastructuur in België eruit in 2017?

Hybride is de norm

Het mag duidelijk zijn dat de meeste Belgische IT-infrastructuren vandaag ‘hybride’ zijn. Weinig bedrijven hebben al hun data in de cloud. Maar evengoed hebben firma’s met een on-premise infrastructuur daarnaast ook gegevens in de (private of publieke) cloud.

On premise versus cloud

We mogen dan allemaal onze mond vol hebben over de cloud, de cijfers vertellen toch een ietwat ander verhaal. Meer dan 70 procent van de respondenten zegt dat hun huidige IT infrastructuur nog steeds (deels) on-premise staat. Bij 58,2 procent is on-premise zelfs nog steeds het dominante element van de huidige IT-infrastructuur. Opvallend: dit is meer het geval bij Franstalige respondenten (61,8%) dan bij Nederlandstalige (57,4%). Logischerwijs zien we meer on-premise bij grotere bedrijven (+500 werknemers) dan bij kmo’s (minder dan 500 werknemers): respectievelijk 78 procent tegenover 68,6 procent.

Private cloud versus publieke cloud

Wanneer we kijken naar de verschillen tussen publieke en private cloud, blijkt de private cloud (hosted of on-premise) met 56,7 procent toch nog wat populairder dan de publieke cloud (43,3%). De private cloud is het meest aanwezig bij grotere bedrijven: het prijskaartje, de nood aan maatwerk en het belang van eigen hardware spelen daarbij allicht een belangrijke rol.

Private cloud on-premise versus hosted private cloud

De private cloud (hosted of on-premise) maakt bij bijna een derde van de respondenten deel uit van de infrastructuur. Opvallend daar is dat de gehoste private cloud iets vaker wordt gekozen dan on-premise private cloud. Vooral kmo’s kiezen het vaakst voor een hosted private cloud. De hosted private cloud doet het ook opvallend beter bij Nederlandstalige respondenten (32,2%) dan bij Franstalige (22%).

Belgisch versus internationaal?

Bij de publieke cloud hebben de internationale spelers een groter aandeel (27,9%) dan Belgische providers (15,4%). Franstaligen maken amper gebruik van een publieke cloud in België (7,3%). Ook interessant: de Belgische publieke cloud doet het goed bij kmo’s (25,7%), scoort minder bij middelgrote bedrijven (5,5%), maar wordt ook wel gebruikt door een aantal grote bedrijven (16,3%). Eenzelfde trend, maar minder uitgesproken, zien we bij de internationale cloud.

Deze blogpost maakt onderdeel uit van een reeks blogposts die, samen met alle cijfers, verzameld zijn in het eBook “Hosting in België in 2017”.

* De enquête van Nucleus en Data News werd ingevuld door 337 personen. Het volledige profiel van de respondenten vind je in deze infografiek.

Gerelateerde berichten
hoe voorkom je dat je gehackt wordt

Voorkomen is beter dan genezen: hoe voorkom je dat je gehackt wordt?

Breng alle cyberrisico’s op technisch en juridisch vlak in kaart en neem de passende technische en organisatorische maatregelen. Een overzicht.

Lees meer

communicatie bij een hack

Hoe moet je communiceren als je gehackt bent?

Hoe ga je als bedrijf, groot of klein, met veel of weinig gegevens, best om met de communicatie omtrent een hack en (eventueel) datalek?

Lees meer

welke juridische stappen na hack

Welke juridische maatregelen moet je nemen na een datalek?

In dit artikel willen we zo concreet mogelijk maken welke juridische stappen je moet ondernemen als je bedrijf geconfronteerd wordt met een datalek.

Lees meer