The Internet of Things is momenteel hot. Beetje te hot of overhypet naar mijn gevoel, maar het is zeker geen hype die zal overwaaien, integendeel.

Wat we nu meemaken is het prille begin: the Internet of Things (IoT) is nog maar net de fase van spielerei ontgroeid.

Het feit dat ik mijn verwarming of afstand kan bedienen, is leuk en handig. Dat ik mijn lichten van kleur kan laten veranderen op de maat van de muziek die ik via Spotify draadloos stream naar mijn muziekboxen, is cool. Dat ik mijn gewichtscurve in een grafiek kan zetten, stemt me gelukkig want dan kan ik tenminste nog van een lijntje spreken. Ik speel graag met dat soort dingen. Wie niet?

Momenteel gaat IOT ook nog voornamelijk over apparaten die door een mens bediend worden via het internet. De echte doorbraak zal er pas komen wanneer apparaten onderling beginnen te communiceren en beslissingen te nemen, hopelijk op basis van keuzes die wij al voor hen gemaakt hebben.

Een voorbeeld uit de realiteit: als mijn rookdetector merkt dat er te veel CO in de lucht hangt, geeft die aan de thermostaat de opdracht de ketel uit te schakelen. De kans is immers groot dat CO in mijn huis van die ketel afkomstig is. Dat is een beslissing die ik op voorhand gemaakt heb, maar op het moment zelf volledig zelfstandig wordt uitgevoerd door de apparaten in kwestie.

Big Data: zowel input als output voor IOT

De volgende stap is dat de apparaten meer en meer onderling gaan communiceren. Die communicatiestroom zorgt voor die andere hype: big data. Al die gegevens zijn (potentieel) bruikbaar om andere processen aan te sturen.

Stel dat mijn zonnepanelen aan een centraal systeem doorgeven wat ze produceren, dan zou – op basis van data van alle zonnepanelen in dit land – automatisch de stroomproductie in elektriciteitscentrales aangepast kunnen worden. Omgekeerd zou die informatie mijn wasmachine en droogkast kunnen aangeven dat ze best nu al starten, omdat er toch een overschot aan elektriciteit is. Dit type van ‘smart grid’ vormt al jaren een uitdaging voor stroomspecialisten en onderzoekers, maar komt stilaan in handbereik. IoT zal immers enorme hoeveelheden big data uitspuwen, maar zal er ook een pak van consumeren.

De cloud wordt de ruimte waar het IOT zal leven, als een schaduwwereld van de echte wereld zijn. De metadata van onze reële wereld worden ingebakken in de virtuele realiteit. Stopt deze virtuele wereld, dan zal ook de echte wereld tot een halt komen. “Downtime costs money” zal nog exponentieel aan belang toenemen. En daar komen wij om de hoek kijken.

Nucleus: onze naam krijgt zijn ware betekenis

Nucleus is Latijn voor de kern. 15 jaar geleden kozen we voor deze naam omdat we toen al geloofden dat het Internet en de cloud de kern zouden worden van deze virtuele realiteit.

Vandaag zien we al bij enkele van onze klanten – check zeker onze customer cases van Option en In The Pocket – deze nieuwe realiteit opduiken.

Deze twee cases tonen aan dat het Internet of Things nog maar aan de eerste stappen bezig is. De markt blijft evolueren. Ons land heeft op dat vlak overigens heel veel potentieel: we hebben een goede infrastructuur, we hebben knappe ontwikkelaars en creatievelingen én een minister die met zijn Digitale Agenda dit alles wil ondersteunen.

Wij zijn alleszins klaar om deze projecten te ondersteunen en te hosten en onze experten staan klaar om raad te geven en in actie te schieten waar nodig. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer