Nucleus cloud hosting - ipv4 vs ipv6

Apple deed onlangs behoorlijk wat stof opwaaien met volgende mededeling over IPv6:

At WWDC 2015 we announced the transition to IPv6-only network services in iOS 9. Starting June 1, 2016 all apps submitted to the App Store must support IPv6-only networking. Most apps will not require any changes because IPv6 is already supported by NSURLSession and CFNetwork APIs.

If your app uses IPv4-specific APIs or hard-coded IP addresses, you will need to make some changes.

 

We krijgen nu regelmatig de vraag van ontwikkelaars of de server die bij ons staat, reeds IPv6 ondersteunt. Wel, we geven twee antwoorden op deze vraag: ons netwerk is volledig IPv6 klaar. Iedereen die wenst dat zijn server bereikbaar is via IPv6 kan dit simpelweg aanvragen via onze support.

 

Tweede antwoord echter is: deze mededeling van Apple zegt niet dat uw server waarmee uw app communiceert, IPv6 moet praten. Apple zegt dat uw app zelf wel IPv6 only enabled moet zijn. Met andere woorden, uw app moet wel in staat zijn om te werken indien de smartphone of tablet waar het op draait, op een IPv6 only network actief is.

 

Het is echter zo dat IPv6 only networks een mechanisme hebben om content/servers aan te spreken die nog de goede ouwe IPv4 ondersteunen zonder IPv6 er naast te draaien. Dit werkt via het systeem van DNS64/NAT64. We hebben het even in een schema gegooid:

Hoe werkt IPv6 met DNS64/NAT64

Als een smartphone op een IPv6 only network zit, dan zal de app via DNS resolving altijd een IPv6 adres krijgen: ofwel het IPv6 adres van de URL die de app aanroept, ofwel een samengesteld IPv6 adres van een NAT64 server die op zijn beurt de verbinding maakt met de IPv4 server.

 

Het is dus wel zo dat Apple vereist dat binnenkort uw app de juiste calls doet – wat het geval is indien u gebruikt maakt van frameworks zoals NSUrlSession, NSUrlRequest, Cocoa… Eveneens belangrijk is dat u dus hostnames aanroept. Indien u nog IPv4 adressen hardcoded hebt, hebt u dringende aanpassingen voor de boeg.

 

IPv6 helemaal geen zin voor Apple app ontwikkelaars?

Maar heeft het dan helemaal geen zin om IPv6 te activeren op uw server?

Oh jawel, zoals je in het schema kan zien, zal je connectie vanop een IPv6 sneller verlopen dan wanneer er een NAT64 server tussen zit. Dus het is zeker geen slechte zaak indien je even aanklopt bij onze technische dienst voor het juiste advies. Maar paniek en haastig werk is nu zeker niet nodig.

 

Gerelateerde berichten
as-as-service model

Wat wil je in de cloud zetten?

Wanneer je informatie zoekt over de cloud, word je al snel om de oren geslagen met termen als SaaS, PaaS, IaaS en UaaS. Dat zijn respectievelijk afkortingen voor: Software-as-a-Service, Platform-as-a-Service, Infrastructure-as-a-Service en Uptime-as-a-Service. Ze geven aan wat je allemaal precies in de cloud kan of wil zetten. Waar zitten de overeenkomsten en waar de verschillen? En wat wil jij allemaal in de cloud hebben?

Lees meer

Afschakelplan

Hoe voorkom je downtime als de elektriciteit wegvalt tijdens het afschakelplan?

Wat betekent het afschakelplan voor jouw servers en website? Hoe groot is de kans dat die ook enkele uren onbereikbaar zijn?

Lees meer

managed hosting versus unmanaged hosting

Wie gaat je cloud beheren?

Waar zitten de grote verschillen tussen managed hosting en unmanaged hosting? En wat zijn de voordelen en nadelen die eraan verbonden zijn?

Lees meer