Netneutraliteit

Netneutraliteit is opnieuw een hot topic geworden, nu de Amerikaanse FCC de regels die in het Obama-tijdperk werden ingevoerd om netneutraliteit te beschermen, heeft afgevoerd. Daardoor hoeven Amerikaanse providers het internetverkeer niet meer gelijk te behandelen.

Proximus is tegen

Dichter bij huis pleitte ook Proximus-CEO Dominique Leroy voor de afschaffing van netneutraliteit.  Zij wil dat grootverbruikers als Netflix, Google en Facebook betalen aan de telecomoperatoren. Een uitspraak waarvoor ze meteen op de vingers werd getikt door minister Alexander De Croo.

Terecht wat ons betreft. Zeker omdat Proximus, net als een aantal andere operatoren overigens, de regels rond netneutraliteit al eerder op de helling zette. Denk maar aan aanbiedingen waarbij gebruikers één app konden kiezen waarvoor het dataverbruik niet meetelde op hun factuur. Ook het recent stopgezette experiment ‘My Apps Space’, met applicaties waarvan de kosten van het mobiele dataverbruik werden gedragen door de makers ervan, staat haaks op de regels rond netneutraliteit.

Puur wettelijk is er momenteel niks mis. De Europese verordening die sinds 30 april 2016 geldt omtrent neutraliteit heeft het immers niet over zero rating. Dat is wanneer een provider bepaald internetverkeer niet laat meetellen in het totale datavolume van een klant.

De consument is voor. Of toch tegen?

Een goede zaak voor de consument, want hij krijgt iets gratis. Toch? Het probleem is dat iedere positieve discriminatie tegelijk ook een negatieve discriminatie inhoudt. De een krijgt iets wat de ander niet krijgt. Het is perfect mogelijk dat Netflix een provider gaat betalen om hun verkeer niet te laten meetellen, terwijl verkeer van Amazon of Hulu wel wordt aangerekend. Is dat de markt laten spelen of concurrentievervalsing? Het wordt een bijzonder dunne grens, waarbij netneutraliteit effectief in gevaar komt. In Nederland hebben ze dat begrepen en verstrengde de Eerste Kamer onlangs de Nederlandse regels rond netneutraliteit.

Te veel achterpoortjes

De Europese verordening heeft wat ons betreft te veel uitzonderingen om nog échte netneutraliteit te garanderen. Uitzonderingen die er vooral kwamen onder druk van de grote providers. Zo krijgen providers het recht om in te grijpen in het netwerkverkeer. Als ze nog maar denken dat het druk gaat worden op hun netwerk, hoeven ze dat netwerk niet te upgraden. Ze mogen bepaalde diensten voorrang geven. Zo kan een provider voorrang geven aan het dataverkeer voor IPTV om de kijker zonder horten of stoten televisie te laten kijken. Iets wat overigens al volop gebeurt: in 2011 al gaf Telenet toe p2p-verkeer bewust te vertragen.

Nucleus wil strikte netneutraliteit

Wat als het nog een stapje verder gaat en een provider het eigen IPTV-verkeer gaat versnellen en dat van Netflix niet? Puur wettelijk is dat perfect mogelijk. Ze mogen Netflix-verkeer niet vertragen, maar bij een verzadigd of “vermoedelijk verzadigd” netwerk mogen ze wel eigen verkeer voorrang geven. Omdat zoiets amper of niet te controleren valt, pleiten wij resoluut voor een strikte netneutraliteit. Als men toch de kwaliteit van bepaalde diensten wil garanderen (zoals IPTV of IP-telefonie), dan moet dit op protocolniveau gebeuren. Zo wordt  alle IPTV of IP-telefonieverkeer bevoordeeld en niet enkel dat van één of meerdere spelers. Maar eigenlijk is het een non-discussie: als elke speler zorgt dat hij ruim voldoende netwerkcapaciteit kan (blijven) bieden, hoeven we zelfs niet te praten over netneutraliteit. Misschien moet minister De Croo eens laten controleren hoe hij daarvoor kan (helpen) zorgen?

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer