Netneutraliteit

Een recent artikel van freelance journalist Jan Jacobs over netneutraliteit op Doorbraak.be deed ons steigeren. Zo erg zelfs dat we ons bijna afvragen op hij betaald werd door Proximus of Telenet om zo’n stuk neer te poten. Hij stelt namelijk dat onze overheid netneutraliteit moet loslaten en Proximus en Telenet vrij spel moeten geven. Hij stelt daarbij een aantal zaken ronduit mis voor, om ze toch maar in het voordeel van de beide monopolisten in de sector te draaien.

Je hoort zowaar de echo van John Porter, CEO van Telenet: “Als dit allemaal gratis of bijna gratis moet worden, wat is dan de waarde van dat netwerk? Welke provider of investeerder gaat dit nog financieren?”. Wel laat ons even counteren.

Netneutraliteit is géén overheidsmonopolie

Ten eerste, netneutraliteit draait geheel niet om het idee dat “snelheid en prijs voor iedereen hetzelfde moeten zijn”. Netneutraliteit draait maar om één ding: wordt ieder datapakketje op het internet gelijk behandeld of niet?

Met andere woorden: is het al dan niet ok om tegen betaling of in ruil voor andere voordelen bepaalde trafiek voorrang te geven op andere trafiek. Het heeft nergens, maar dan ook nergens te maken met een one-size-fits-all overheidsmonopolie. Evenmin draait het om gratis internet of internet als overheidsbedrijf. Veel van Jan Jacobs argumenten maken in die materies wel degelijk uit, alleen hebben ze niks te maken met netneutraliteit.

Netneutraliteit betekent gewoon dat alle verkeer op het internet dezelfde behandeling krijgt en dus even snel (of even traag) als de rest gaat. De dag dat dit mechanisme sneuvelt, is de dag dat je het internet finaal overgeeft aan de mono- of duopolies en concurrentie wegveegt.

Voorbeeld 1: Netflix

Stel dat Telenet beslist om de strijd met Netflix aan te gaan door op zijn netwerk het IP-verkeer van Netflix op zulke manier te gaan vertragen dat als je Netflix kijkt, de film of serie regelmatig stil hangt en buffert. En dat tegelijkertijd hun eigen Play More-series wel vlot te bekijken zijn? Tegenstanders van netneutraliteit (in dit geval de eigenaars van grote netwerken) zeggen dat als ze dat zouden doen, klanten naar de concurrentie zouden gaan. Maar welke concurrentie? Als het duopolie Telenet/Proximus dit (al dan niet in onderlinge afspraak) allebei doet, welke keuze blijft er dan nog over? De andere “aanbieders” moeten hun verkeer immers over één van die beide netwerken sturen en dus dezelfde routers volgen.

Voorbeeld 2: Nucleus

Tweede voorbeeld, maar dan uit onze eigen ervaring. Stel dat Proximus beslist om het verkeer van en naar de sites die wij hosten te vertragen op hun netwerk. En dat ze dat niet doen met het verkeer naar sites die gehost zijn door henzelf of één van hun dochterbedrijven. Is er dan nog eerlijke concurrentie mogelijk?

Mocht je denken dat dit niet mag of niet mogelijk is, raad ik je aan om mijn eerdere blogpost over netneutraliteit een keer te lezen en te zien wat onze eigen Belgische providers nu al kunnen/mogen/doen onder het mom van netwerkbeheer.

Voorbeeld 3: Facebook

Het gaat overigens niet alleen om de eigenaars van de netwerken (hoewel ik merk dat zij in alle lobbygroepen de grootste tegenstanders van netneutraliteit zijn) maar ook om andere internetgiganten. Facebook zou bijvoorbeeld netwerkeigenaars kunnen betalen om hun verkeer te bevoordelen – lees sneller later verlopen – ten opzichte van andere kleinere sociale netwerken… en zo de concurrentie weg te vagen nog voor ze van de grond kan komen.

Reden: winstbejag

Het gaat er Telenet en Proximus – of andere bepleiters van het afschaffen van netneutraliteit – niet om het internet dood te maken. Het gaat louter om winstbejag. Het afschaffen van netneutraliteit opent een potentiële nieuwe bron van inkomsten voor netwerkeigenaars én het doodmaken van concurrentie voor alle grote monopolistische spelers op het internet.

Internet is net kunnen groeien omdat het neutraal was. Omdat iedereen met dezelfde wapens streed wat snelheid en bereik betrof. Netneutraliteit opheffen is het begin van het einde. Internet zal niet ophouden te bestaan, het zal alleen nog meer gecontroleerd worden door de happy few die er de centen voor hebben. We weten allemaal dat zoiets resulteert in hogere prijzen, minder keuze en minder privacy.

Als we willen dat we zelf nog de keuze hebben naar wat we surfen op een ongestoorde manier, dan moeten we blijven pleiten voor netneutraliteit. En artikels die de dingen fout voorstellen of auteurs die de kant van de monopolisten kiezen durven counteren.

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer