Nucleus biedt niet langer Virtual Private Servers (VPS) aan. De technologie staat nooit stil, en wij springen graag op de kar als er betere oplossingen op de markt komen. Daarom hebben we ervoor gekozen om sinds 1 februari een alternatief aan te bieden voor de VPS: de Open Cloud Servers. We lichten onze beslissing toe en leggen u uit wat de voordelen zijn.

VPS is een verzamelnaam voor allerlei technologieën, met als gemeenschappelijk kenmerk dat het om gevirtualiseerde servers gaat. De term Virtual Private Server staat in de hosting-sector voor een dedicated server die met virtualisatietechnieken opgedeeld wordt in meerdere kleine virtuele servers. Door deze toepassing is de prijs per virtuele machine lager.

Omdat bij zo’n VPS vaak de prijs het leitmotiv is, wordt er vaak gebruikt gemaakt van paravirtualisatie. Bij deze techniek wordt op de server een Operating System (OS) geïnstalleerd met bijkomende software die containers laat draaien op dit OS. Het grote voordeel is dat veel resources gemeenschappelijk gehouden worden, zodat je nog meer virtuele machines kan laten draaien op één dedicated server. Daardoor kan je goedkoper werken. Het nadeel is dat, hoewel er sprake is van een private server, niet alle resources volledig gescheiden zijn. Een probleem met één virtuele machine (VM) kan op die manier toch impact hebben op andere VM’s op dezelfde node.

De techniek van virtualisatie is echter enorm geëvolueerd. Een meer geavanceerde toepassing is hypervirtualisatie. Daarbij is er geen onderliggend OS, maar wel een kleine hypervisor die virtuele servers maakt, elk met hun eigen virtuele hardware. De scheiding tussen de virtuele machines is hierbij heel strikt. Het voordeel is duidelijk: alles is gescheiden van mekaar. Je kan dus meerdere besturingssystemen op dezelfde server naast mekaar laten draaien. Een probleem op één VM heeft bovendien geen invloed op een andere VM op dezelfde node. Nadeel (en voordeel) is dus dat iedere virtuele machine zelf een besturingssysteem moet draaien en dus meer resources nodig heeft.

De VPS’en van Nucleus draaien op Virtuozzo van Parallels. Toen we er tien jaar geleden mee begonnen, was dit een heel sterk product. Bij onze laatste marktonderzoek en in ons testlab bleek echter dat we vandaag voor dezelfde prijs als een VPS met open source hypervisors kunnen werken. Het prijsvoordeel van een VPS is dus weggevallen door de voordelen die we halen met het gebruik van hypervisors.

Daarom hebben we ervoor gekozen om onze huidige VPS’en stapsgewijs om te zetten naar onze Open Cloud. Open Cloud werkt op basis van KVM, een open source hypervisor. Een bijkomend voordeel van deze technologie is dat we onze Open Cloud Servers (OCS) high availability kunnen meegeven.

High availability betekent dat wanneer één hardware systeem in de problemen komt, er onmiddellijk andere machines het werk overnemen. Een VPS mist dat voordeel omdat die gebonden is aan één specifieke hardware node. Als de fysieke machine een probleem heeft, is iedere VPS op die node onbereikbaar. Met een OCS doet dat probleem zich niet voor. Het gaat immers om een virtuele server die draait in een cloud-systeem waarbij meerdere nodes samenwerken.

Andere voordelen van een cloud zijn schaalbaarheid en de flexibiliteit. Je kan heel vlot de resources van je Open Cloud Server aanpassen. Waar VPS voorheen enkel maar bestond in vaste pakketten, kan je nu flexibel de resources van je systeem aanpassen. Meer CPU, geheugen of storage is een kwestie van een druk op de knop.

Onze OCS heeft ook als voordeel dat we met storage tiering werken. Dat wil zeggen dat verschillende soorten data op basis van hun eigenschappen op verschillende soorten media kunnen worden opgeslagen. Men kan kiezen tussen SATA, snellere SAS, supersnel SSD. Je kan ook gaan combineren tussen die drie. Er is dus flexibiliteit en schaalbaarheid in alle richtingen en op alle fronten.

Tegelijk hebben de back-up-retentie ook uitgebreid, zodat je tot een volledige maand terug in de tijd kan. En dit alles op nieuwe en veel snellere hardware.

Kortom: een OCS biedt een heel pak voordelen voor dezelfde prijs.

We zullen onze bestaande klanten één voor één contacteren om de migratie van VPS naar OCS in goede banen te leiden.

Ons team van specialisten is voortdurend op zoek naar opportuniteiten om haar klanten de beste oplossingen te kunnen bieden. Zo doet Nucleus zijn titel van Hosting Solution Builder alle eer aan.

Gerelateerde berichten
mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer

Nucleus & Combell

Nucleus & Combell: twee maanden later

We zijn intussen bijna twee maanden na de overname van Nucleus door Combell. Achter de schermen werken we hard aan de integratie van de twee bedrijven.

Lees meer

http/3

Wat is HTTP/3? En wat betekent het voor jou?

Eind 2018 liet de IETF weten dat het HTTP-over-QUIC protocol voortaan als HTTP/3 door het leven gaat. Zo wordt het de derde officiële versie wordt van het http-protocol. Dat vergt wat uitleg.

Lees meer