Earth
De PHPBenelux Conference 2017 was twee dagen lang het walhalla voor iedereen die ontwikkelt in PHP en tegelijk ook wel wat van science-fiction houdt. Het thema van dit jaar was immers  “Space”. Dit zijn enkele trends die wij noteerden na twee dagen sessies volgen.

Away from frameworks

We zagen een lichte tendens “away from frameworks”. Waar de vorige jaren minstens de helft van de sessies gelinkt was aan een of ander framework, ging dit jaar minstens 10% van de presentaties over het loskoppelen van frameworks en businesslogica, zodat migratie naar andere frameworks minder moeite kost.

Belang van soft skills

Heel wat sessies onderstreepten ook het belang van soft skills, met veel aandacht voor planning, best practices, time management, enz. Een goede PHP-developer moet vandaag niet alleen zijn code kennen, hij moet er ook in slagen om in team te werken, goed te communiceren én goed te documenteren.

Meer kwalitatieve PHP-code

Meer algemeen zagen we heel veel mensen nadruk leggen op het schrijven van kwalitatieve code. Kwalitatieve code kan echter enkel tot stand komen door een uitgebreide testing suite. Vandaar dat heel wat sessies aandacht hadden voor unit testing, integration testing van API’s en het ontwikkelen van browser based tests.

Veel aandacht voor testing en automation

Automatisatie is sowieso eigen aan ontwikkelaars, maar ook dit jaar ging men er dieper op in: van het automatisch schalen van extra servers tot het schrijven van “schaalbare” applicaties en automated testing (via onder andere unit testing/selenium). Elk onderdeel kwam uitgebreid aan bod. Verder vielen er ook veel praktische tips te rapen om een eigen testing/deployment setup te implementeren.

Evolutie van debugging in PHP

Eenvoudige PHP logging is vandaag niet meer voldoende om een complexe applicatie te debuggen. Er is een duidelijke trend om meer server-side te onderzoeken, met onder meer tools als strace, lsof, enz. Op die manier kan je root causes van applicatieproblemen vinden, wanneer de built-in tools van PHP duidelijk te kort schieten.

 

Had jij nog andere dingen die je opvielen tijdens PHPBenelux Conference 2017? Laat het ons dan zeker weten via de comments hieronder.

Gerelateerde berichten
Nucleus - Laravel

Wat is de beste manier om Laravel te hosten?

Wat is de beste manier om Laravel te hosten? Door Laravel, Forge en gebruiksvriendelijke deployments te combineren met managed hosting. Lees hier waarom!

Lees meer

Spectre en Meltdown

Spectre en Meltdown: wat was de échte impact ?

Spectre en Meltdown – en meer bepaald het patchen van de lekken – hebben zowat elke system administrator bezig gehouden de afgelopen dagen. Nu […]

Lees meer

Spectre en Meltdown

Important information regarding Meltdown & Spectre CPU vulnerabilities

By exception, this blogpost will be in English to inform all our clients. News has come out about highly critical vulnerabilities in all Intel […]

Lees meer