Choosing for a private cloud?

Wanneer je op het punt staat om te kiezen voor een publieke of private cloudoplossing is het goed om niet alleen voor- en nadelen vooraf grondig af te wegen, maar ook de verschillende spelers en hun aanbod even onder de loep te nemen. Niet elke publieke of private cloud is immers hetzelfde: de prijzen verschillen, het veiligheidsniveau kan variëren en ook de aangeboden diensten lopen vaak uiteen. Bij je keuze zijn vier elementen van doorslaggevend belang.

 

(Standaard) voorwaarden

Bij een publieke cloud zal je je moeten schikken naar de standaard voorwaarden die de cloud-aanbieder heeft opgesteld voor alle klanten. Maar die zijn niet bij iedere aanbieder dezelfde. En niet elke klant heeft dezelfde noden. Een voorbeeld? Er zijn cloud-aanbieders die iedereen standaard 30 dagen back-up aanbieden. Voor sommige klanten is dat te weinig en anderen vinden dan weer dat ze moeten betalen voor meer dan ze nodig hebben. Ga dus op zoek naar een aanbieder die mooi past bij jouw noden en eisen. Vind je niemand die biedt wat je zoekt of passen de opgelegde regels niet bij jouw bedrijf? Dan is het allicht beter om te kiezen voor een private cloud.

 

Technologie

Bedenk vooraf niet alleen welke functionaliteit je nodig hebt, denk ook na over technische vereisten en prestaties. Sommige applicaties hebben meer geheugen of rekenkracht nodig, sommige websites moeten kunnen omgaan met pieken in het aantal bezoekers, enz. In een publieke cloud krijg je te maken met een gemiddelde performantie per server of kan je kiezen tussen snellere en tragere opslagcapaciteit. Als dat niet voldoende is, kijk je best weer naar een private cloud: die wordt helemaal naar jouw wensen gebouwd. Zo vermijd je opslag- of performantieproblemen.

 

Budget

Een derde element dat je moet meenemen in je beslissing is financieel van aard. Hoe zit het met je budget? Een private cloud heeft een hogere startkost, maar een lagere kost bij hogere afnames. Een publieke cloud heeft een lagere startprijs, maar is duurder om bij te schalen. Op zich logisch, want er zit veel meer variatie op het aanbod. Dat betekent dat er vaak een kantelpunt is bij bedrijven die groeien in de cloud. Op een bepaald moment wordt het om puur financiële redenen interessanter om van een publieke naar een private of hybride cloud te gaan. Maak zelf de rekening en bepaal vooraf dat kantelpunt. Een goede cloud-aanbieder zal je hierbij zeker kunnen adviseren.

 

Compliance

Bepaalde sectoren hebben duidelijke regels voor het opslaan van gevoelige data. Hoewel tegenwoordig alle opslag door software wordt aangestuurd – en er dus eigenlijk weinig verschil is tussen een opslageenheid op een gedeelde of eigen netwerk – is het soms nodig om eigen hardware te gebruiken om aan bepaalde (wettelijke) regels te voldoen. Op dat moment is een publieke of hybride cloud geen optie.

 

Wil je meer weten? Download dan onze volledige cloud-whitepaper.

 

 

Gerelateerde berichten
hoe voorkom je dat je gehackt wordt

Voorkomen is beter dan genezen: hoe voorkom je dat je gehackt wordt?

Breng alle cyberrisico’s op technisch en juridisch vlak in kaart en neem de passende technische en organisatorische maatregelen. Een overzicht.

Lees meer

communicatie bij een hack

Hoe moet je communiceren als je gehackt bent?

Hoe ga je als bedrijf, groot of klein, met veel of weinig gegevens, best om met de communicatie omtrent een hack en (eventueel) datalek?

Lees meer

welke juridische stappen na hack

Welke juridische maatregelen moet je nemen na een datalek?

In dit artikel willen we zo concreet mogelijk maken welke juridische stappen je moet ondernemen als je bedrijf geconfronteerd wordt met een datalek.

Lees meer