google search console hack

Je bent er uiteindelijk in geslaagd om je server of website weer helemaal up and running te krijgen na een hack. Kan je dan op je lauweren rusten? Nog niet helemaal. Er zijn nog een aantal andere dingen die je niet mag vergeten. Zo sta je na een hack in de Google zoekresultaten nog steeds te kijk met de boodschap “Deze website bevat mogelijk malware” of “Deze site is mogelijk gehackt”. Hoe los je dat op?

1. Zorg dat alle malware van je site is

Dit is normaal al het geval wanneer je je website op de juiste manier hersteld hebt na de hack. Dit is belangrijk omdat we Google zullen vragen om een controle uit te voeren op onze website / server.

2. Voeg je website toe aan Google Search Console

Voeg je website toe aan Google Search Console (GSC), mocht dat nog niet het geval zijn. GSC geeft de algemene status van je website weer en helpt je te begrijpen welke URL’s op je site door de hack beïnvloed werden. Je kan Google Search Console zelfs gebruiken om je site van de zwarte lijst te verwijderen. Daarvoor zal je een proces moeten doorlopen waarbij je Google moet overtuigen dat je je website grondig hersteld hebt en dat alle schadelijke code verwijderd is. Eens dat proces afgerond, is het een kwestie van tijd voor Google de waarschuwing verwijdert bij je zoekresultaten.

3. Laat Google een malware review doen

Google kan je website controleren op malware. Surf naar het Google Search Console Security Issues rapport en vraag zo’n review aan.

4. Herstel je index

Als de hacker een aantal irrelevante pagina’s aan je website heeft toegevoegd, kan dat een impact hebben op je zoekresultaten omdat je contentautoriteit daalt. De toegevoegde pagina’s bevatten bovendien meestal links die verkeer van je website afleiden. Om dit probleem op te lossen, moet je de URL’s isoleren en ze handmatig uit je index verwijderen. Dat kan gemakkelijk via Google Search Console. Je gaat naar de Google Index en daar vind je de optie om URL’s te verwijderen. Eens dat gebeurd is, kan je best Google een aanvraag sturen om je website opnieuw te ‘crawlen’. Op die manier ben je zeker dat enkel de juiste pagina’s geïndexeerd worden.

Download ons gratis After the Hack eBook

Gerelateerde berichten
PHP Benelux 2019

PHP Benelux 2019: 7 dingen die wij onthouden hebben

PHP Benelux 2019 was twee dagen lang “the place to be” voor iedereen die iets met PHP doet. Een kort overzicht van de belangrijkste dingen om te onthouden.

Lees meer

DevOps Benchmarks

10 benchmarks die je helpen om het succes van Devops te bepalen

Hoe meet je het succes van DevOps? Hoe bepaal je wat nog kan verbeteren? Wij hebben een lijst samengesteld met 10 bruikbare DevOps benchmarks.

Lees meer

Trends in cloud hosting

7 Trends voor cloud hosting in 2019

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de cloud, maar toch blijven er vaak nog heel wat mogelijkheden onderbenut. En ook de technologie evolueert nog steeds razendsnel verder. Hoog tijd dus voor een overzicht van de trends voor cloud hosting in 2019.

Lees meer