google search console hack

Je bent er uiteindelijk in geslaagd om je server of website weer helemaal up and running te krijgen na een hack. Kan je dan op je lauweren rusten? Nog niet helemaal. Er zijn nog een aantal andere dingen die je niet mag vergeten. Zo sta je na een hack in de Google zoekresultaten nog steeds te kijk met de boodschap “Deze website bevat mogelijk malware” of “Deze site is mogelijk gehackt”. Hoe los je dat op?

1. Zorg dat alle malware van je site is

Dit is normaal al het geval wanneer je je website op de juiste manier hersteld hebt na de hack. Dit is belangrijk omdat we Google zullen vragen om een controle uit te voeren op onze website / server.

2. Voeg je website toe aan Google Search Console

Voeg je website toe aan Google Search Console (GSC), mocht dat nog niet het geval zijn. GSC geeft de algemene status van je website weer en helpt je te begrijpen welke URL’s op je site door de hack beïnvloed werden. Je kan Google Search Console zelfs gebruiken om je site van de zwarte lijst te verwijderen. Daarvoor zal je een proces moeten doorlopen waarbij je Google moet overtuigen dat je je website grondig hersteld hebt en dat alle schadelijke code verwijderd is. Eens dat proces afgerond, is het een kwestie van tijd voor Google de waarschuwing verwijdert bij je zoekresultaten.

3. Laat Google een malware review doen

Google kan je website controleren op malware. Surf naar het Google Search Console Security Issues rapport en vraag zo’n review aan.

4. Herstel je index

Als de hacker een aantal irrelevante pagina’s aan je website heeft toegevoegd, kan dat een impact hebben op je zoekresultaten omdat je contentautoriteit daalt. De toegevoegde pagina’s bevatten bovendien meestal links die verkeer van je website afleiden. Om dit probleem op te lossen, moet je de URL’s isoleren en ze handmatig uit je index verwijderen. Dat kan gemakkelijk via Google Search Console. Je gaat naar de Google Index en daar vind je de optie om URL’s te verwijderen. Eens dat gebeurd is, kan je best Google een aanvraag sturen om je website opnieuw te ‘crawlen’. Op die manier ben je zeker dat enkel de juiste pagina’s geïndexeerd worden.

Download ons gratis After the Hack eBook

Gerelateerde berichten
hoe voorkom je dat je gehackt wordt

Voorkomen is beter dan genezen: hoe voorkom je dat je gehackt wordt?

Breng alle cyberrisico’s op technisch en juridisch vlak in kaart en neem de passende technische en organisatorische maatregelen. Een overzicht.

Lees meer

communicatie bij een hack

Hoe moet je communiceren als je gehackt bent?

Hoe ga je als bedrijf, groot of klein, met veel of weinig gegevens, best om met de communicatie omtrent een hack en (eventueel) datalek?

Lees meer

welke juridische stappen na hack

Welke juridische maatregelen moet je nemen na een datalek?

In dit artikel willen we zo concreet mogelijk maken welke juridische stappen je moet ondernemen als je bedrijf geconfronteerd wordt met een datalek.

Lees meer