Closed

Ken jij de mythe van 100% uptime en het conflict dat ze creëert tussen de technische realiteit en de verwachtingen van klanten? Is downtime overigens echt zo erg? Een straffe vraag voor een bedrijf dat claimt Uptime-as-a-Service aan te bieden? Niet helemaal. Laat me uitleggen waarom.

In de “always on” wereld waarin we momenteel leven, verwachten e-commerce bedrijven, leveranciers van online diensten en andere bedrijven dat hun websites en online applicaties 100% van de tijd beschikbaar zijn.

Monster van Loch Ness?

Tegelijk weet elke IT-professional dat het bereiken van 100 % uptime te vergelijken valt met het vinden van het monster van Loch Ness. Er bestaat een kans dat het ooit lukt, maar erg realistisch is het niet.

Toch verwachten bedrijven dat hosters vandaag 100% uptime aanbieden. Of toch minstens 99,999%. Dat laatste betekent dus minder dan 6 minuten downtime op een heel jaar. Hoe pak je dat dan aan als hoster? Met een topinfrastructuur en topmensen, maar ook door klanten bewust te maken van wat downtime precies inhoudt. Niet in het algemeen, maar specifiek voor hen.

Financiële schade

Vaak wordt er als het over downtime gaat meteen verwezen naar de financiële impact. En dan wordt er geschermd met internationale cijfers: zo zou downtime bedrijven 5.600 dollar per minuut en 140.000 dollar per incident kosten, volgens onderzoek van Gartner uit 2014. Maar is dat voor elk bedrijf zo?

Om de reële financiële schade wat beter in kaart te brengen, hebben wij een online calculator op onze website gezet die probeert de financiële impact van downtime te meten. Lees zeker mijn blogpost die er meer uitleg over geeft. Is die calculator perfect? Uiteraard niet. Maar hij geeft je toch een goede indicatie van de effectieve financiële kost van downtime voor jouw bedrijf.

Reputatieschade

Moeilijker meetbaar is de impact op je reputatie. Internetgebruikers zijn steeds veeleisender en een paar minuten downtime van diensten als Amazon, Facebook, Twitter of Office 365 zorgt voor hysterie op het internet. Maar opnieuw moet je je de vraag stellen: is dat voor elke website, elke applicatie en elk bedrijf zo? Niet iedereen krijgt elke dag honderduizenden bezoekers over de vloer, niet iedereen heeft 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 online klanten te bedienen. Uiteraard wil je altijd online zijn, maar het allerbelangrijkste is toch om online te zijn als het er écht toe doet. Je wil uiteraard niet de reputatie van slecht bereikbaar te zijn, maar tegelijk moet je je afvragen hoeveel personen echt getroffen zijn door eventuele downtime, wie ze zijn en welke impact het op hen heeft. Dat helpt om eventuele reputatieschade beter in te schatten.

De juiste prijs

Eens je weet welke impact eventuele downtime echt heeft, kan je gaan kijken welke garanties je echt wil. Want aan elke extra 9 achter de komma hangt immers een exponentieel groeiend prijskaartje. Door de risico’s van downtime goed in te schatten, kan je met meer inzicht beslissen welke oplossingen, budgetten en garanties je écht nodig hebt.

Uptime-as-a-Service

Downtime beperken hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen met de set-up van je infrastructuur en het bijhorende netwerk. Daarbij hoort uiteraard ook security en business continuity. Maar minstens zo belangrijk is goed beheer, onderhoud en monitoring van je systemen. Dat laat je toe om risico’s duidelijker in kaart te brengen, je infrastructuur voortdurend te optimaliseren en te anticiperen op eventuele problemen, of die nu veroorzaakt worden door mensen, door technologie of door problemen of rampen van buitenaf.

Omdat het minimaliseren van downtime zo’n complexe zaak geworden is waarbij zoveel factoren spelen, wordt Uptime-as-a-Service een interessante dienst. Je besteedt het beheer van je infrastructuur volledig uit en je krijgt een garantie van maximale uptime. Daarbij bepaal je vooraf hoe dicht je de magische 100% wil benaderen, rekening houdend met de impact op jouw business.

Wat er bij Nucleus allemaal onder Uptime-as-a-Service valt, lees je in een andere blogpost.

Hoe cruciaal is downtime voor jouw bedrijf? En geloof jij in Uptime-as-a-Service? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Deze blogpost maakt deel uit van een gratis eBook waarin alle aspecten van uptime en downtime aan bod komen.

 

Download ons gratis eBook over Uptime

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer