Bij Nucleus kunnen wij u voorzien in al uw server benodigdheden. Webhosting, colocation, consultancy,… We hebben het allemaal voor u. Eén van onze diensten is ook cloud hosting, bij ons ook wel gekend als een Cloud Server (kortweg DCS). Voor onze cloud hosting baseren wij ons op VMware technologie genaamd ‘VMware vSphere’. Maar waarom zou u opteren voor een DCS? Wat is het voordeel van een DCS ten opzichte van het oude (achterhaalde) fysieke model?

Er zijn reeds vele voordelen van een DCS opgenoemd op onze website maar hoe werkt dit technisch en hoe helpt dit u en uw bedrijf? Op technisch gebied zijn er enkele voordelen die we aanhalen maar hoe werken deze precies?

High Availability

Elke DCS heeft standaard de optie High Availability. Met deze optie zorgen wij ervoor dat uw server online blijft bij het falen van fysieke hardware (de hosts waarop uw DCS draait). Simpelweg gezegd is High Availability het volgende: zodra een fysieke host faalt zal uw DCS automatisch opnieuw opstarten op een andere fysieke host en gewoon verder blijven functioneren zoals gewenst. Dit is één van de grootste voordelen van een DCS. Initieel: alle fysieke servers zijn online. 20130715-ha-all-good Een fysieke host faalt en High Availability voert de nodige acties uit: 20130715-ha-failure Wat als u een fysieke server had en hierin zou een harde schijf falen? Wat als het moederbord zou falen? Het falen van hardware is iets dat zich altijd kan voordoen en gaat gepaard met downtimes. Deze kunnen kort zijn maar indien er een groot probleem is met uw fysieke server kan dit makkelijk oplopen tot enkele uren! Kan uw bedrijf zolang zonder uw server waarop uw werknemers of collega’s dagelijks werken? Als u nood heeft aan een nieuwe server voor uw bedrijf of omgeving zijn dit dingen waar u aan moet denken en dewelke u liefst voorkomt. Een DCS zal dit probleem opvangen: u hoeft zich geen zorgen meer te maken over falende hardware. Wij voorzien alles om uw omgeving online te houden!

Hoe werkt het precies?

VMware vSphere gebruikt een agent genaamd “FDM” hetgeen staat voor “Fault Domain Manager“. Deze agent draait op de fysieke hosts. Via deze agent kunnen de hosts onderling met elkaar communiceren. Daarnaast communiceert deze agent ook met de tool waarmee we onze omgeving beheren: de vCenter. High Availability maakt gebruik van het master en slave principe. Er is altijd 1 fysieke host de master host en de andere zijn slaves. Als de master faalt zal er automatisch een nieuwe master gekozen worden via een verkiezingsproces.

Waar is deze master verantwoordelijk voor?

  • Herstarten van een gefaalde DCS
  • Informatie doorspelen naar de vCenter
  • Toezicht op de toestand van de slaves

De master maakt gebruikt van 2 heartbeats methodes om te weten of een host nog beschikbaar is of niet.

  1. Network heartbeat
  2. Datastore heartbeat

De network heartbeat loopt via de master, deze zal via het netwerk controleren als een slave nog online is of niet. Alleen als de network heatbeat faalt zal de datastore heartbeat plaatsvinden. Op elke shared datastore (zie dit als een harde schijf waarop uw DCS staat) is een map aanwezig met daarin een bestand genaamd “host-nr.hb”. Datastore heartbeat zal het tijdstip controleren wanneer dit bestand geupdate werd. Faalt zowel de network heartbeat als de datastore heartbeat dan zal de fysieke host als niet beschikbaar beschouwd worden en zal het high availability proces starten. Uw DCS zal (indien nodig) opnieuw opgestart worden op een fysieke host die wel beschikbaar is. Dit gehele proces gebeurd natuurlijk sneller dan dat u deze tekst gelezen heeft en hier merkt u als klant niets van. U merkt dit alleen maar als uw server een herstart krijgt. Uw server is binnen enkele tellen weer online en beschikbaar en u werkt gewoon verder. Zo snel terug online zijn is onhaalbaar als u opteerde voor een fysieke server waarin bijvoorbeeld het moederbord faalt.

Fault Tolerance

Een extra methode om uw DCS te beschermen naast High Availability is het gebruik van Fault Tolerance. Deze techniek zal uw complete DCS “spiegelen” naar een tweede DCS, wijzigingen gebeuren 1 op 1. Faalt de eerste DCS? De tweede zal meteen overnemen en beschikbaar zijn, u kan rustig verder werken. 20130715-fault-tolerance

Hoe werkt Fault Tolerance precies?

Zodra Fault Tolerance geactiveerd wordt op uw DCS zal er een ‘shadow copy’ aangemaakt worden op een andere fysieke host. Er zal ook altijd gezorgd worden dat beide servers niet op dezelfde fysieke host staan. Zodra Fault Tolerance actief is worden alle acties die u uitvoert gekopieerd naar de ‘shadow copy’. Zodra de fysieke host faalt waarop uw DCS draait dan zorgt Fault Tolerance ervoor dat deze verder draait aan de hand van de ‘shadow copy’. Dit minimaliseert uw downtime compleet mits uw server niet opnieuw moet opgestart worden, deze draait gewoon verder.

Snapshots

Een ander groot voordeel van een DCS is de mogelijkheid tot het nemen van snapshots. Indien u een nieuwe versie van software moet installeren maar u twijfelt of deze een impact heeft op uw omgeving dan kan u een snapshot maken van uw server. Na afronding van dit proces kan u de upgrade doorvoeren en alles testen. Een snapshot zorgt ervoor dat de status van uw complete DCS zoals deze is op het moment opgeslagen wordt en dat indien nodig u kan terugrollen naar dit moment.

  1. Werkt alles correct? Dan verwijdert u de snapshot terug en alles draait verder.
  2. Treden er problemen op? U kan terug gaan naar het moment van de snapshot en u draait wederom op de vorige versie.

Indien u met een fysieke server zit dan moet u beginnen met het herstellen van backups en verliest u veel tijd. Weet u precies wat er allemaal geupdate is? Hoe zeker bent u over het terugzetten van een backup zonder eventuele problemen?

Snapshot backups

Nucleus voorziet u de mogelijkheid om te kiezen voor snapshot backups. Indien u hiervoor kiest zullen wij elke nacht een backup maken van uw DCS en deze voor u opslaan. Hiervoor maken wij gebruik van Veeam Backup and Replication. Deze software maakt automatisch een snapshot dewelke de status van uw complete DCS bevat en zal deze opslaan op onze backup storage. Deze backups worden elke nacht meteen naar een ander datacenter gestuurd. Hier merkt u natuurlijk niets van mits uw server rustig verder blijft werken.

Hoe werkt het precies?

Crasht uw server onverwachts en krijgt u deze niet meer hersteld? Wij kunnen uw server meteen opstarten (instant recovery) vanuit onze backups en u bent binnen enkele tellen wederom online. Deze optie neemt de status van de laatste backup (snapshot) en start uw server op aan de hand hiervan. Dit is wederom een mogelijkheid die quasi niet haalbaar is indien u werkt met een fysieke server.

Plaatsing van uw Cloud Server

Mits wij beschikken over twee datacenters waar wij uw DCS kunnen hosten kan u vrijblijvend kiezen of uw server in Brussel of in Antwerpen komt te staan. Wenst u na enkele maanden een omschakeling van Antwerpen naar Brussel of omgekeerd? Ook dit kan zonder problemen. Er is geen fysieke verhuis nodig. Uw server kan tussen onze datacenters verplaatst worden. Hoe dit precies werkt leggen we u binnenkort uit in een uitgebreide post. Wilt u nog meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen u graag verder in uw keuze. Meer weten over ons aanbod Cloud Servers? Dat kan op onze detail-pagina’s.

Gerelateerde berichten
SACK Panic

Wat is SACK Panic en wat doen we eraan?

Elke bug krijgt tegenwoordig een coole naam i.p.v. een saai nummer en met de recente ontdekkingen van onderzoekers bij Netflix is dit niet anders. […]

Lees meer

Nucleus stand op Sound of Science festival

Behind the scenes van onze "Sound of Science" stand

Een tweetal weken geleden vond in Mortsel het Sound of Science festival plaats. Geen focus op muziek, maar wel op iets wat we minstens […]

Lees meer

mds bugs

Wat zijn de nieuwe MDS CPU-bugs en wat doen wij eraan?

Je herinnert je misschien nog dat begin vorig jaar er een heel aantal veiligheidsproblemen zijn gevonden in de processoren van Intel. Helaas hebben gisteravond […]

Lees meer