Wat moet je weten over SSL-certificaten?

Hoe werkt het?

Een SSL-certificaat bevat een asymmetrische sleutel. Daarmee controleert je browser de identiteit van de server aan de andere kant. Als de sleutel de server als veilig markeert, dan maakt SSL een symmetrische sleutel aan. Die beveiligt het dataverkeer. Niemand kan meelezen, want de verstuurde gegevens zijn enkel in jouw browser zichtbaar.

Hoe veilig is het?

Door de encryptie ben je 100% zeker dat niemand kan meelezen en dat data die over en weer wordt gestuurd tussen jouw web server en de computers van een bezoeker enkel leesbaar is in de browser van de bezoeker. Als je gevoelige informatie zoals wachtwoorden of betalingsgegevens verstuurt, is dit essentieel.

Wie beheert het?

SSL-certificaten werken op basis van vertrouwen. Iedere browser wordt bij installatie voorzien van root-certificaten van aanbieders die betrouwbaar worden geacht door de wereldwijde internet community. Het is dus belangrijk dat je SSL-certificaten koopt van een betrouwbare bron, zodat jouw SSL-certificaat als veilig wordt beschouwd door zo veel mogelijk browsers.

Technische vereisten

Om SSL-certificaten te kunnen gebruiken, moet je webserver de juiste ondersteuning bieden. Standaard webservers zoals Apache, Nginx, Tomcat of Lighttpd op Linux en IIS, Apache of Tomcat op Windows zijn hiervoor geschikt.

Een certificaat aanvragen verloopt volgens bepaalde procedures.

 • Eerst doe je een Certificate Signing Request (CSR): je creëert sleutelbestanden op jouw server om de aanvraag te vervolledigen
 • Nucleus ontvangt de CSR. De private key van het certificaat houd je zelf bij.
 • Nucleus levert nadien het certificaat

Klinkt dit te ingewikkeld? Dan helpen we je graag. We nemen als je dat wil de hele installatieprocedure voor onze rekening.

Verschillende certificaattypes

Er bestaan verschillende certificaattypes. Allen bieden ze technische bescherming, en allen vormen ze een sterke garantie voor je bezoekers. Wat verschilt, is de manier waarop ze een aanvrager identificeren. Nucleus biedt je meerder types SSL-certificaten aan.

Domein-SSL-certificaat

Een domeincertificaat controleert enkel welke domeineigenaar een aanvraag doet. Het certificaat identificeert dus niet wie de specifieke website-eigenaar binnen het domein is. Domeincertificaten zijn geschikt voor toepassingen waar veilig dataverkeer essentieel is, maar de identificatie ervan minder belangrijk is. Ze worden heel vaak gebruikt voor intranet-toepassingen.

Organisatie SSL-certificaat

Een organisatiecertificaat controleert ook de identiteit van de aanvrager. Die moet dus bewijzen wie hij is. Dat kan bijvoorbeeld met uittreksels van het Staatsblad of van de Kamer van Koophandel. Organisatiecertificaten zijn geschikt voor de beveiliging van publieke websites.

Uitgebreide Validatie (EV)-certificaat

Dit certificaat controleert de identiteit van de aanvrager erg nauwgezet. In ruil voor alle moeite krijg je een speciale status. Bezoekers van je website zien een groen icoontje in de adresbalk naast jouw bedrijfsnaam. EV-certificaten zijn ideaal voor webwinkels en voor websites die werken met gevoelige informatie. Denk aan persoonsgegevens en wachtwoorden.

Wildcard SSL-certificaat

Wil je meerdere subdomeinen beveiligen, zoals www.nucleus.be en order.nucleus.be, dan maak je best gebruik van een wildcard SSL-certificaat. Zo’n certificaat kan je voor volledige domeinnamen, maar dus ook voor meerdere subdomeinen gebruiken. Een Wildcard SSL-certificaat heeft hetzelfde beveiligingsniveau als een organisatie-SSL-certificaat.

Prijzen

De prijs voor SSL-certificaten is afhankelijk van het type certificaat. Ben je niet zeker welk type certificaat je het best bestelt? Neem dan contact met ons op zodat we je kunnen adviseren. Onze experts staan paraat om al je vragen omtrent SSL-certificaten te beantwoorden.

Certificaat type Prijs per jaar
Domein SSL-certificaat 79,95 €
Organisatie SSL-certificaat 99,95 €
EV SSL-certificaat 449,00 €
Wildcard certificaat 449,95 €
 • Eénmalige administratiekost bij de eerste aanvraag: 50 €
 • Technische installatie door ons uitgevoerd: 95 €

Onze sterktes

 • Oplossingen van topkwaliteit
 • Waardevol advies op maat
 • Spijkerharde en transparante garanties
 • ISO 27001-gecertificeerde databeveiliging
 • Jarenlange ervaring in hosting
 • Alle servers gehost in België
 • Onafhankelijk, financieel gezond en groeiend bedrijf
 • Transparante, eerlijke en proactieve communicatie