De bandbreedte berekenen volgens het 95th percentile-principe is niet altijd even duidelijk, dus even een woordje uitleg bij deze methode.

Dataverkeer

Dit is de hoeveelheid gegevens die wordt verzet door een server naar het internet, deze wordt uitgedrukt in bits, bytes of een veelvoud hiervan. Een bit is een binair getal, 1 byte is 8 bits.
Een byte is met hoofdletter (1B), een bit is met kleine letter (1b).

1 Kilobyte (KB) = 1024 Byte (B)
1 Megabyte (MB) = 1024 Kilobyte (KB)
1 Gigabyte (GB) = 1024 Megabyte (MB)
1 Terabyte (TB) = 1024 Gigabyte (GB)

Wanneer er “ps” achter de afkorting staat, dan wordt er “per peconde” bedoeld. (vb.:10 Mbps is 10 Megabit per seconde).

Bursten

Met bursten word bedoeld dat de gebruikte snelheid tijdelijk piekt (bijvoorbeeld als er normaal 1Mbps wordt gebruikt en er wordt gedurende een korte periode 10Mbps gebruikt).

95 percentile

Bij een 95% regel wordt iedere 5 minuten de gemiddelde snelheid van het interval berekend. Per maand worden dan de 5% hoogste metingen genegeerd om vast te stellen wat de verbruikte snelheid is.
Onderstaande grafiek laat een voorbeeld zien:

Voor- en nadelen

Deze berekening is vooral gunstig als u een redelijk constant dataverkeer hebt, of een plotselinge fikse toename in dataverkeer.
Als u langer dan 36u per maand (=5%) piekt, dan is deze methode nadelig (bv 37u pieken naar 10 mbps en de rest slechts 3 mbps gebruiken, levert toch een afrekening van 10mbps op).

Gerelateerde vragen
NTP server
Kunnen we je nog ergens anders mee helpen?

Bel of mail ons. We helpen je snel met een antwoord.

Contacteer ons