Een CNAME record in DNS (ook wel Canonical Name genoemd) is een alias naar een ander DNSrecord.

Het CNAME record moet verwijzen naar een andere, volwaardige hostname, en mag niet naar een IP-adres verwijzen (hiervoor dient het A-record).

CNAME’s kunnen gebruikt worden om de administratie van een website te vereenvoudigen. Stel dat u een website heeft, genaamd “nucleus.be”. Voor dit domein zal een A-record bestaan, dat verwijst naar “77.73.96.106”. U zal waarschijnlijk ook de records “www.nucleus.be”, “webmail.nucleus.be”, “mail.nucleus.be” en “ftp.nucleus.be” willen aanmaken, zodat uw website ook op die adressen bereikbaar is.

U kan dit doen door voor elk subdomein een nieuw A-record aan te maken, en dit te laten verwijzen naar het correcte IP adres. Maar wat als u uw website later wil verhuizen van server? U moet dan deDNS records van alle subdomeinen aanpassen. In ons voorbeeld lijkt dit niet veel, maar bij grote bedrijven bestaan er al gauw enkele 100-en subdomeinen.

Dit kan dus ook praktischer:
U heeft 1 A-record “nucleus.be” dat verwijs naar het correcte IP adres (77.73.96.106). U maakt vervolgens een CNAME record aan, genaamd “www.nucleus.be” dat u laat doorverwijzen naar “nucleus.be”. Op deze manier is het subdomein “www.nucleus.be” gekoppeld aan “nucleus.be”, wat op zijn beurt doorverwijst naar het correcte IP. Als u later van server veranderd, dient u maar 1 A-record aan te passen, en alle bijhorende subdomeinen zullen automatisch volgen (omdat ze gebruik maken van dat ene hoofd-record).

Indien u alle subdomeinen wil laten verwijzen naar hetzelfde IP als het hoofdomein, kan u ook gebruik maken van een wildcard. Door een CNAME record aan te maken, genaamd “*.nucleus.be”, en dit te laten doorverwijzen naar “nucleus.be”, zegt u dat alle subdomeinen moeten verwijzen naar het IP adres van “nucleus.be”.

Elk subdomein dat apart geconfigureerd werd (via een A-record of CNAME), krijgt voorrang op het wildcard record. U kan dus een subdomein aanmaken dat verwijst naar een ander IP adres, en alle andere subdomeinen opvangen via het wildcard.

Kunnen we je nog ergens anders mee helpen?

Bel of mail ons. We helpen je snel met een antwoord.

Contacteer ons