Via het klassieke DNS systeem, kan u een hostname of domeinnaam omzetten naar een IP adres. Zo wordt www.google.be op de achtergrond vertaald naar 74.125.77.103. De server die ingesteld is om te luisteren naar dat IP adres, zal vervolgens de website tonen.

Via “Reverse DNS“, of rDNS, kan u het omgekeerde bekomen. U kan hierbij, aan de hand van een IP adres,een gekoppelde hostname opzoeken. Zo vertaalt het IP adres 74.125.77.103 zich via de Reverse DNS naar “ew-in-f103.google.com”.

Op het eerste zicht lijkt het geen praktisch voordeel te hebben om een Reverse DNS in te stellen, omdat we immers met een hostname of domeinnaam een andere locatie zullen bereiken. We geven geen IP adressen op in onze adres balk van de browser, maar domeinnamen.

Reverse DNS wordt echter zeer intensief gebruikt om e-mails te controleren. Zo dient een mailserver ingesteld te zijn met een FQDN – Fully Qualified Domain Name. Zo identificeert de mailserver zich naar andere systemen toe. Indien een mailserver zich identificeert als “smtp.nucleus.be”, zal de ontvanger dit kunnen controleren.

Er wordt vervolgens gekeken wie “smtp.nucleus.be” is, via de gewone DNS lookup. Dit vertaalt zich vervolgens naar “195.207.48.20”.

De extra controle wordt via de Reverse DNS gedaan. Zo wordt er gekeken of de mailserver die zich “smtp.nucleus.be” noemt, en als IP adres 195.207.48.20 heeft, wel degelijk is wie hij beheert te zijn. Er wordt een reverse lookup gedaan van “195.207.48.20”, dat zich op zijn beurt weer vertaalt naar “smtp.nucleus.be”.

Indien een spamserver zich zou identificeren als “smtp.nucleus.be”, maar mail verzendt vanaf een ander IP adres, zal de Reverse DNS dit kunnen detecteren. De mail zal vervolgens niet worden afgeleverd aan de bestemmeling, maar meer dan waarschijnlijk als “spam” worden beschouwd. Dit is uiteraard afhankelijk van de spamfilter die actief zou zijn, niet elke spamfilter heeft deze optie standaard ingeschakeld.

De Reverse DNS records kunnen enkel beheerd worden door de beheerder van de IP adressen, via zogenaamde PTR records. Indien u een server heeft bij Nucleus, kan u via een mailtje naarsupport@nucleus.be steeds een correcte rDNS aanvragen. We passen dit vervolgens graag voor u aan.

Kunnen we je nog ergens anders mee helpen?

Bel of mail ons. We helpen je snel met een antwoord.

Contacteer ons