De mogelijkheid om met IDN-domeinnamen te werken bestaat sinds IDNA 2003, een standaard die werd uitgewerkt om verschillende applicaties te laten werken met accenttekens. Alle recente browers ondersteunen de IDNA 2003 standaard. Achter de schermen zal uw browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome,…) een IDN-domeinnaam via een speciale codering omzetten naar een ASCII vorm (een vorm die enkel gewone letters, cijfers of een koppelteken gebruikt) om naar dat adres te kunnen surfen. Zo zal uw browser www.dñs.be omzetten naar www.xn--ds-zja.be. Zelf zult u daar in meeste gevallen niets van zien.

DNS.be zal IDNA 2008 implementeren, wat een evolutie is van de IDNA 2003 standaard. Voor de karakterset die DNS.be zal aanbieden, is er geen verschil tussen beide versies, behalve voor de Duitse ß. Dit karakter wordt in IDNA 2003 omgezet naar ‘ss’ en dat betekent dat browsers die IDNA 2008 nog niet ondersteunen, domeinnamen met een ß niet zullen omzetten naar een ASCII vorm maar de ß simpelweg vervangen door ‘ss’. Wanneer u bijvoorbeeld naar www.dnß.be surft, zullen de meeste browers u dus naar www.dnss.be sturen, waardoor u op een verschillende website terecht komt. Op dit moment ondersteunt enkel de Opera browser IDNA 2008.

Wanneer een andere partij de ‘ss’ variant van een domeinnaam met een ß heeft geregistreerd, kan een bezoeker afhankelijk van de browser die hij gebruikt ofwel op uw website ofwel op een andere website terecht komen. Daarom is het aangeraden om van domeinnamen met een ß ook de versie met ‘ss’ te registeren.

De ondersteuning van IDN-karakters in e-mailadressen hangt sterk af van de e-mailclient (zoals Outlook of Thunderbird) en server software die u gebruikt. Wees dus nog voorzichtig om dit in uw emailadressen te gaan gebruiken.

Kunnen we je nog ergens anders mee helpen?

Bel of mail ons. We helpen je snel met een antwoord.

Contacteer ons