In dit artikel geven we de nodige uitleg om uw website online te plaatsen via FTP (File Transfer Protocol). Dit is een methode om bestanden die lokaal op uw computer staan, te kopieren naar onze servers – waardoor ze publiek bereikbaar zijn.

Deze uitleg zal zich toespitsen op het gebruik van FileZilla, een gratis open source FTP toepassing. (download-pagina)

Na het downloaden & installeren van de ftp client software, krijgt u op het bureaublad een icoon extra, getiteld: FileZilla Client. Dubbelklik dit icoon om de FTP toepassing te starten.

Eens de software gestart is, gaat u naar File > Site Manager (u kan ook de snelkoppeling ‘CTRL + S’ gebruiken).

Vervolgens opent de Site Manager zich. Hierin kan u verschillende profielen aanmaken, om met verschillende FTP servers te verbinden.

Klik onderaan op “New Site” en geef dit profiel een naam (bv: de naam van uw domein). Vervolledig vervolgens de gegevens zoals u ze gekregen heeft in uw activatie-email.

Als Host geeft u het adres van de FTP-site in (dit is standaard ftp.domein.be). U maakt verbinding met de FTP server over de standaard poort 21. Kies als logontype voor “Normal”, en geef uw gebruikersnaam & wachtwoord in voor de FTP gebruiker (deze gebruiker heeft u aangemaakt tijdens de bestelling van de webhosting).

Indien u de e-mail met verbindings-gegevens niet meer heeft, kan u deze gegevens altijd aanpassen via het Nucleus Controlpanel, onder de knop “FTP paswoord”.

Nadat u op “Connect” heeft geklikt in de Site Manager, wordt de verbinding met de FTP server opgezet. U krijgt nu een scherm dat in 2 delen is gesplitst. Aan de linkerkant ziet u in boomstructuur de bestanden op uw lokale computer staan. Aan de rechterkant ziet u alle bestanden die bestaan op de FTP server.

Navigeer in het linkerdeel (uw lokale computer) naar de folder waar u de website heeft staan. (bv: c:/VBSite/). In het rechterdeel (waar de bestanden worden getoond die op de FTP server staan), gaat u naar de folder “WWW” (indien het een windows hosting is) of naar “public_html” (indien het een linux hosting betreft).

U kan in het linker deel van het scherm (de lokale computer) het bestand selecteren dat u online wil plaatsen. U klikt hier op met de rechtermuisknop, en kiest voor “Upload”.

Na enkele seconden zal het bestand ook te zien zijn in het rechterdeel van het programma. U kan nu naar het bestand gaan door uw webbrowser te openen en te surfen naar “www.mijndomein.be/index.html”, waar u “index.html” vervangt door de naam van het bestand dat u net online heeft geplaatst, en “www.mijndomein.be” door de effectieve domeinnaam.

Indien u een homepage wil maken op uw website (een bestand dat wordt geladen als men surft naar “www.mijndomein.be”, zonder een expliciete bestandsnaam op te geven), dient u het bestand een van volgende namen te geven: “index.htm”, “index.html”, “index.asp” (op windows hosting), “index.php” (op linux hosting).

Kunnen we je nog ergens anders mee helpen?

Bel of mail ons. We helpen je snel met een antwoord.

Contacteer ons