Load Balancing

Is één server niet meer voldoende om de belasting te verwerken? Of wil u niet afhankelijk zijn van één webserver? Dan is load balancing de oplossing: we verdelen de belasting over 2 of meer servers door bezoekers naar één van de servers te sturen.

Load balancing bestaat in meerdere vormen: van eenvoudigweg alle verkeer doorsturen tot intelligent ingrijpen en op layer 7 verzoeken te manipuleren (bv. in de http-stack).

Welke oplossing kiezen?

Welke oplossing voor u de beste is, hangt onder meer af van de applicatie, het patroon van uw bezoekers, het niveau van redundantie en de achterliggende setup van de servers. Het Nucleus-team kijkt naar uw noden en werkt een oplossing op maat uit voor u.

Enkele praktische vragen waar op voorhand over moet worden nagedacht bij load balancing:

  • Hoe kan u de data synchroon houden tussen de verschillende servers?
  • Als een gebruiker is ingelogd op de ene webserver, maar de load balancer beslist daarna om diezelfde gebruiker naar een andere server te sturen, is hij nog steeds ingelogd? (meer info hierover in onze blogpost over Memcached)
  • Hoe merken we het als een server onbereikbaar is, zodat we die uit de beschikbare pool van servers kunnen halen?
  • Hoe vermijden we dat de load balancer een SPOF (Single Point of Failure) wordt?
  • Hoe bepalen we welk verzoek naar welke achterliggende server moet gaan?

Nucleus helpt u met haar jarenlange ervaring hierop in te spelen. Zowel hardware- als software-matige oplossingen zijn mogelijk.
Wil u uw optimale setup bespreken met een van onze DevOps-specialisten?

Contacteer onze experts